Uhapšena grupa krijumčara ljudi

Austrijska policija razbila je bandu koja se bavila prebacivanjem ilegalnih imigranata sa Kosova u zemlje Evropske unije, saopštila je bečka policija.

Izvor: B92

Petak, 02.10.2009.

18:53

Default images

U policijskoj akciji je uhapšeno 10 osoba - devet kosovskih Albanaca i jedna Austrijanka. Ova grupa se optužuje da je od maja 2008. prebacila više stotina osoba sa Kosova i iz Albanije u Austriju, a odatle i u druge zemlje EU.

Banda je po osobi za svoje usluge ilegalnog prebacivanja preko granice zahtevala između 2.500 i 8.000 evra, navela je policija.

Šef kancelarije za suzbijanje organizovanog prebacivanja ilegalaca pri austrijskoj policiji Gerald Tacgern rekao je da se radilo o operaciji "Sova" kojom je zadat do sada najveći udarac u borbi protiv međunarodnog kriminala prebacivanja ilegalaca.

Prema njegovim rečima, među uhapšenima su i tri glavna osumnjičena.

Ruta, koju je koristila banda, išla je preko Srbije i Mađarske u Austriju. Osumnjičena Austrijanka, kako je kazao Tacgern, učestvovala je u ovoj bandi iz ljubavi i zbog novca.

U Austriji su ilegalci, koji su morali da deo puta prelaze pešice i kolima, prebacivani od ove bande po grupama do 20 osoba u vozilima do Beča. Odatle se putovanje nastavljalo do željene destinacije kao što su Nemačka, Italija, Francuska, Belgija, Švajcarska i Velika Britanija.

Od konačne destinacije zavisila je i cena usluge, a najskuplje je bilo prebacivanje do Velike Britanije, što je stajalo 8.000 evra po osobi, ali uz izradu i specijalnih dokumenata.

Policija je izvršila pretres više stanova u pokrajinama Burgenland, Donja Austrija, Salcburg i Beč, a u akciji je učestvovala i specijalna jedinica "Kobra".

U trag bandi policija je ušla na osnovu jednog "malog" kriminalca koji je prebacivao ilegalce i koji živi u Salcburgu.

Njegovo praćenje je dovelo policiju do glavnog osumnjičenog u Beču.

U jednom podrumu stana u Beču policija je pronašla deset ilegalaca, koji su, prema rečima majora Kristijana Fogenbegera, platili po 2.500 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: