Nikolić razgovarao sa Koštunicom

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić izjavio je da je razgovarao sa liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom o mogućem formiranju koalicije u dve beogradske opštine.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 22.06.2009.

18:24

Default images

Nikolić je naveo da očekuje da će se predstavnici tih stranaka sastati sutra ili narednih dana. "Danas sam razgovarao sa Koštunicom telefonom, a pre zakazivanja sastanka potrebno je da Koštunica obavi razgovore u svojoj koaliciji (Nova Srbija i Narodna partija)", rekao je Nikolić.

On je kazao da ima izjava pojedinih funkcionera SRS-a da ne žele saradnju sa naprednjacima i da imaju neke uslove "ali zvaničan odgovor nismo dobili".

"Mislim da su oni nas odbili ... i nastavljaju taj svoj skoro samoubilački politički put", kazao je Nikolić.

DSS će danas ili sutra početi razgovore sa drugim nacionalnim opozicionim strankama o zajedničkom delovanju na raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i referenduma o ulasku u NATO, kao i o saradnji u dve beogradske opštine, izjavio je danas portparol te stranke Andreja Mladenović.

On je podsetio da je DSS odmah nakon završetka vanrednih izbora u te dve opštine iznela jasan stav da o tome može da razgovara sa, kako je rekao, strankama koje predstavljaju nacionalnu opoziciju i da će DSS o tome razgovarati najpre sa SNS-om.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović izjavio je danas da bez obzira na ishod najavljenih razgovora naprednjaka i DSS-a o formiranju vlasti ta stranka u njima neće učestvovati ukoliko joj SNS ne vrati poslaničke mandate.

On je naveo da je to za SRS nepremostiva prepreka za otpočinjanje bilo kakvih razgovora sa naprednjacima.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je danas da ta koalicija nije dobila nijedan predlog o konstituisanju nove vlasti u dve beogradske opštine i da će, kada ih bude dobila, sve razmotriti.

Dačić je rekao da će ta koalicija, koja je na vanrednim lokalnim izborima u Zemunu i Voždovcu, kako je ocenio, "postigla odličan rezultat, i procentualno i u osvojenim mandatima", razgovarati zajedno o formiranju novih opštinskih vlasti.

"Sigurno će se razgovarati, ako bude predloga...razmotrićemo ih zajedno", rekao je on navodeći da ne želi da govori u ime stranačkih partnera.

Dačić je kazao i da je prioritet za koaliciju oko SPS-a bio formiranje lokalne vlasti u Zemunu i Voždovcu na istim principima kao i u republici, ali da to nije moguće zbog malog broja mandata njihovih partnera na nivou Srbije.

Predstavnici koalicionih partnera socijalista, PUPS i JS, navode da će se sve odluke doneti u okviru te koalicije i da neće nastupati samostalno.

Tako je lider JS Dragan Marković izjavio da će ta stranka poštovati odluku koalicije o učešću u vlasti u dve beogradske opštine i da u pregovorima neće nastupati samostalno.

On je naveo da će na sastanku koalicije, koji će biti održan u sredu, partnerima izneti stav da sve stranke koje su prešle cenzus treba da naprave koaliciju.

Potpredsednik PUPS-a Đuro Perić izjavio je da će posle sastanka koalicije u sredu doneti odluku o učešću u pregovorima o formiranju vlasti u tri opštine u kojima su održani vanredni izbori.

"Prvo će se razgovarati u samoj koaliciji, koja je stabilna, što je prioritet uvek, a nakon toga mi ćemo samostalno videti kako se dalje stvari kreću, ali nećemo činiti ništa što je protivno odluci koalicije", precizirao je Perić i podsetio da, prema koalicionom sporazumu, stranke, članice koalicije, mogu "na lokalu" da nastupe samostalno.

U opštini Zemun, SNS je osvojila 23 mandata, koalicija Za evropski Zemun 19 odbornika, SRS šest odbornika, koalicija SPS-PUPS-JS i koalicija DSS-NS-NP imaju po četiri mandata i Lista za toleranciju - Rasima Ljajića jedno odborničko mesto.

Na Voždovcu SNS ima 18 odborničkih mandata, koalicija Za evropski Voždovac 17 , a koalicija DSS-NS-NP sedam mandata.

U novom sazivu Skupštine opštine Voždovac odbornike ima i koalicija SPS-PUPS-JS - njih šest, po tri odbornika SRS i LDP, dok Lista za toleranciju - Rasim Ljajić ima dva predstavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: