Srećković zadovoljan radom Vlade

Ministar za dijasporu Srđan Srećković je zadovoljan dosadašnjim radom Vlade Srbije, kao i saradnjom koalicionih stranaka.

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2008.

00:27

Default images

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srećković je rekao da je početak rada Vlade Srbije ohrabrujući, iako je, kako je naveo, još rano za donošenje ocena. Prema njegovim rečima, Vlada je za nepunih dva meseca rada uspela da privede kraju saradnju sa Haškim tribunalom i da nastavi principijelnu i konzistentnu politiku zaštite interesa Srbije na Kosovu.

Vlada je, navodi Srećković u intervjuu Tanjugu, donela racionalnu odluku o povratku ambasadora u zemlje Evropske unije, čime je poslala jasnu poruku u kom pravcu Srbija želi da ide.

Ministar za dijasporu je rekao da očekuje da će do proleća 2009. godine Srbija postati kandidat za ulazak u EU, a to je, kaže on, i realan rok za ulazak u sistem "belog šengena".

Srećković je kazao da će ti "pozitivni" događaji uticati na smanjivanje ekonomskog i političkog rizika za investiranje u Srbiju, što će, uz reformu javnog sektora i završetak procesa privatizacije, uticati na jačanje srpske ekonomije i brže sprovođenje reformi.

Istovremeno, navodi Srećković, Vlada mora stvoriti ambijent u kome će jačati konkurencija i rasti izvoz, što će uz rast društvenog bruto proizvoda, kako je ocenio, dovesti i do značajnijeg rasta životnog standarda i otvaranja novih radnih mesta.

Govoreći o saradnji sa koalicionim partnerima u Vladi, Srećković je kazao da je "ta koalicija optimalno rešenje u datom trenutku", jer je, kako je objasnio, "alternativa bila antievropska i samoizolacionistička vlada radikala i narodnjaka".

"Verujemo Demokratskoj stranci kao vodećoj proevropskoj snazi i zato participiramo u ovoj vladi za koju verujemo da će uvesti Srbiju u predvorje EU", kazao je Srećković i dodao da su poslednji izbori bili istorijska prekretnica za Srbiju, jer je na njima "definitivno stavljena tačka na lažnu dilemu da li želimo da gradimo modernu zemlju ili da vratimo politiku iz devedesetih koja nas je bacila na margine Evrope".

Potpredsednik SPO rekao je da ta stranka intezivno radi na definisanju političke platforme "moderne srpske desnice", koja će, najavio je, biti fokusirana na evroatlantske integracije, ali i zaštitu državnih interesa i nacionalnog identiteta.

"Iako objektivno ima podršku najmanje polovine biračkog tela desnica u Srbiji ima krizu identiteta, jer su Srpska radikalna stranka odavno, a odskora i narodnjačka koalicija, odlutali u politiku samoizolacije, autizma i isključive okrenutosti istoku. Njihova politika nije politika desnice", rekao je Srećković.

Srećković je uveren da je budućnost Srbije u bliskoj saradnji građanske desnice, koja će biti formirana na toj političkoj platformi i demokratske levice, koju predvodi DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: