"Retroaktivno prihvatiti Rambuje"

Bivši načelnik DB-a Goran Petrović kaže da bi bilo pametno tražiti retroaktivno prihvatanje sporazuma iz Rambujea.

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2007.

11:17

Default images

On je u kolumni u Nezavisnim novinama upozorio da će, u protivnom, za nekoliko godina agencije preneti vest da je Skupština Republike Šumadija, državno-pravni sledbenik Republike Srbije, tesnom većinom od 126 glasova usvojila rezoluciju kojom se Vlada, predsednik i premijer ovlašćuju da pokrenu snažnu diplomatsku inicijativu za naknadno prihvatanje Ahtisarijevog plana za rešavanje statusa Kosova.

"Sećate li se konačno i tog Rambujea i znate li šta nam je tada nuđeno i šta smo, baš kao što to i danas činimo, s gnušanjem odbijali", pita Petrović, ukazujući da su Srbiji i tada, baš kao i danas, stizale urazumljujuće poruke iz sveta, koje su bile ignorisane.

I tada su nam, dodaje on, bila predlagana realna rešenja i nuđeni sporazumi, "koje smo mi odbacivali kao ponižavajuće", a danas bismo sve to oberučke prihvatili. "Malo milom, a malo silom, pristali smo na sve ono za šta smo se zaklinjali da nikada nećemo pristati", istakao je Petrović, podsećajući i da Slobodan Milošević "nije hteo da siđe sa vlasti, pa su ga skinuli, nije hteo da da Kosovo, pa su ga sami uzeli".

"Nismo pristajali na okupaciju i prelazak NATO-snaga preko naše teritorije, pa smo prošle godine potpisali baš taj sporazum, negirali smo ratne zločine i ubijanje civilnog stanovništva na Kosovu, a onda smo počeli da vadimo hladnjače s leševima i otkopavamo masovne grobnice usred Beograda, slavili smo ubice, a danas im sudimo i šaljemo ih u Hag", upozorio je on.

Petrović ukazuje i da Srbija danas "opet neće i ne da", iako dobro zna da je svaka sledeća ponuda po nju sve gora i da je cena koju će platiti sve veća", "iako opet ima ponudu i opet nam dolaze ljudi i prenose vrlo jednostavne poruke koje se ignorišu".

"Hoćemo pošto-poto da budemo ponavljači. Pre nekoliko dana državni podsekretar SAD za Evropu Danijel Frid nam je, po ko zna koji put, u ime svoje zemlje poručio: 'U trenucima rešavanja statusa Kosova izbor pred kojim se nalazi Srbija je evropska budućnost ili izolacija'", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: