Političari na nogama : Tzv. Kosovu se nudi "iznajmljivanje" zatvora

Predlog Danske upućen tzv. Kosovu digao je tamošnje političare na noge. Naime, Danska želi da iznajmi zatvor za svoje osuđenike na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.12.2021.

08:34

Političari na nogama : Tzv. Kosovu se nudi
Ilustracija: Depositphotos/ lufimorgan

Kako javlja Danski radio, ta zemlja vrlo je blizu postizanja sporazuma s prištinskim vlastima o iznajmljivanju kosovskog zatvora za danske osuđenike. Sporazum su sastavili, kako se dalje navodi, danska vlada, opozicione partije oba politička krila (levice i desnice), i Uprava danskih zatvora.

Predviđa se da će u danskim zatvorima nedostajati do 1.000 zatvorskih mesta do 2025. godine, a sporazum je osmišljen da reši ove probleme.

"Jedna od prednosti ovog sporazuma je ta što zatvorenici ne moraju biti resocijalizovani da bi se vratili u društvo, jer ne moraju nakon toga biti u Danskoj. Stoga, možemo zgodno da premestimo celu ovu grupu tako da oni služe na drugom mestu“, rekao je za Danski radio socijalistički demokratski ministar pravde Nik Hekerup.

Međutim, dve partije koje pordržavaju vladu protive se tom sporazumu, jer smatraju da to nije način da se rešava problem koji ima Danska, a strahuje se i od kontrole u tim zatvorima, u smislu kršenja ljudskih prava.

Takođe, oni navode i da su kosovski zatvori i njihova uprava poznati po korupciji, nasilju između zatvorenika i osoblju koje je slabo obučeno

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: