Da li je Kragujevac blizu kolektivnog imuniteta? VIDEO

Uprkos tome što je pre nekoliko dana lansirana vest da je Kragujevac dostigao kolektivni imunitet, taj cilj još uvek nije postignut.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2021.

18:55

Da li je Kragujevac blizu kolektivnog imuniteta? VIDEO
Printskrin: TV Prva

Istraživali smo koliko je Kragujevac blizu potrebnog kolektivnog imuniteta.

Svaki drugi stanovnik Kragujevca primio je jednu, a većina od njih i drugu dozu vakcine protiv Kovid 19.

Kad se tome doda broj onih Kragujevčana koji su preležali koronu i time stekli prirodnu zaštitu od ove bolesti, ova sredina je, po svemu sudeći, na korak od sticanja kolektivnog imuniteta.

"Brojke u Kragujevcu govore da je sa jednom dozom vakcine vakcinisano preko 75 hiljada, gotovo 76 hiljada, sa obe doze gotovo 73 hiljade", rekla je Gordana Damjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu zaštitu Kragujevac.

Trenutna epidemiološka situacija u Kragujevcu je stabilna. Broj novozaraženih varira dnevno od dva de deset, a u ovom trenutku dve trećine kovid pacijenata su mlađe nevakcinisane osobe.

"Naš je svakodnevni apel upućen mlađima jer na taj način štite sebe i na indirektan način štite članove svoje porodice", rekla je Damjanović.

Čini se da Kragujevčani nemaju dilemu vakcinisati se ili ne.

"Ja sam vakcinisan pre dva meseca i preporučio bih svakom tu vakcinu", rekao je jedan Kragujevčanin.

"Evo moj sin već sedam meseca nema čulo mirisa i ukusa, a nije se vakcinisao, da se vakcinisao - sada bi jeo hranu", rekao je još jedan stariji Kragujevčanin.

Kako se procenjuje, u Kragujevcu su naredni dani prresudni za dostizanje magičnog procenta o broju imunih od kovid 19, ali ni to, ipak, nije garancija da je pandemija suzbijena, još manje da je savladana. Zato je neophodno da se svi i dalje pridržavaju elementarnih mera zaštite - maske preko doisajnih organa i dezinfekcije ruku pre svega - ali i da se s pažnjom prate informacije o tome da li je potrebno primiti i treću dozu anti-kovid vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: