Suđenje separatističkom katalonskom lideru

Pred vrhovnim sudom Španije u toku je izlaganje završnih reči advokata u žalbenom postupku koji je pokrenuo separatistički katalonski lider Kim Tora.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

14:17

Suđenje separatističkom katalonskom lideru
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Njemu je na 18 meseci zabranjeno obavljanje javnih funkcija zbog kršenja izbornog zakona.

Tora je predsednik autonomnog regiona Katalonije, a jedan sud u Barseloni zabranu mu je izrekao prošle godine.

Prema španskom izbornom zakonu, javni zvaničnici tokom izbornih kampanja ne smeju koristiti javne zgrade za isticanje političke propagande, a Tora je pred prošlogodišnje izbore odbio da ukloni transparent na kojem je pisalo "Oslobodite političke zatvorenika i izgnanike".

Po mišljenju suda koji je izrekao zabranu, tim natpisom - kojim je zapravo zatraženo puštanje iz zatvora političara i aktivista koji su prekršili zakon zagovarajući nezavisnost Katalonije - Tora je favorizovao secesionističke stranke koje su učestvovale na izborima.

Kako navodi AP, očekuje se da Vrhovni sud odluku o ovom slučaju donese narednih dana, a Tora, koji se danas pojavio pred sudom na poslednjem saslušanju, ostaje na funkciji do okončanja žalbenog postupka.
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: