TADIĆ: Vrlina i snaga je osuditi zločin počinjen u naše ime

U Srebrenicu idem da odam poštu nevinim žrtvama zločina koji se tamo dogodio. Moramo pokazati distancu između građana i zločinaca, od toga zavisi budućnost Srbije, kazao je juče predsednik Srbije Boris Tadić u obraćanju javnosti:

Izvor: R.D.

Ponedeljak, 11.07.2005.

10:43

Default images

U Srebrenicu idem da odam poštu nevinim žrtvama zločina koji se tamo dogodio. Moramo pokazati distancu između građana i zločinaca, od toga zavisi budućnost Srbije, kazao je juče predsednik Srbije Boris Tadić u obraćanju javnosti:

- Idem da bih kao predsednik Srbije pokazao kako se Srbija odnosi prema ratnim zločinima počinjenim nad bošnjačkim narodom.

Tadić je kazao da je prvi razlog njegovog odlaska na obeležavanje desetogodišnjice ubistva više od sedam hiljada Bošnjaka u Srebrenici "ljudski" i da ga "ne treba mnogo objašnjavati".

- Drugi razlog su građani Srbije. Mi nismo stajali iza zločina. Moramo pokazati distancu između građana i zločinaca. Od toga zavisi budućnost Srbije - navodi se u izjavi predsednika Srbije.

On je kazao da je treći razlog za odlazak u Srebrenicu "neophodnost uspostavljanja punog poverenja i saradnje zemalja regiona:

- Idem u Srebrenicu misleći o regionalnoj saradnji i odgovornosti za sve ono što se desilo na prostoru bivše Jugoslavije. Moramo prekinuti začarani krug zla na Balkanu - rekao je Tadić. On je naveo i da su učinjeni mnogi zločini prema srpskom narodu, a da je osuda tih zločina nešto što se samo po sebi podrazumeva.

- Međutim, vrlina i snaga je osuditi zločin počinjen u naše ime prema drugom narodu. I zato idem u Srebrenicu - istakao je predsednik Srbije.

U Memorijalnom centru u Potočarima obeležava se deset godina od masakra nad bezmalo osam hiljada muslimanskih muškaraca i mladića, u julu 1995. godine kada su snage bosanskih Srba zauzele tu enklavu u istočnoj Bosni. Komemoraciji u Srebrenici prisustvovaće više od 50 predstavnika država i međunarodnih organizacija. 

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je pokopano 1.327 žrtava iz Srebrenice, a danas će biti sahranjeno još 610 ubijenih, među kojima najmlađa osoba ima 14, a najstarija 94 godine. Obeležavanje desotogodišnjice zločina u Srebrenici pratiće oko 500 novinara iz celog sveta, a policija Republike Srpske u saradnji sa međunarodnom policijom i policijom Federacije BIH, obezbeđivaće skup.

Organizatori očekuju na komemporaciji najmanje 50 hiljada ljudi, a dolazak na memorijalni skup potvrdili su visoki predstavnici pedesetak država, među kojima su predsednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Stjepan Mesić i Albanije Alfred Mojsiju. U Srebrenicu će doputovati i ministri inostranih poslova Turske Abdulah Gul, Velike Britanije Dćek Strou, Holandije Bernar Bot, Francuske Filip Dust-Blazi, Švedske Lajla Frajvold, Slovenije Dimitrij Rupel, Makedonije Ilinka Mitreva i Bugarske Salomon Pasi. Delgaciju SCG predvidiće ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, a crnogorsku predsednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Sjedinjene Američke Države u Srebrenici predstavlja ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer-Rišar Prosper, a Poljsku bivši premijer Tadeuš Mazovjecki. Dolazak je potvrdio predednik Haškog tribunala Teodor Meron, kao i direktor Svetske banke Pol Volfovič, direktorka Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Evropu Beatris Megevand Rogo i komesar za proširenje Evropske komisije Oli Ren. U Srebrenicu stiže i šef kabineta generalnog sekretara UN Mark Braun, zamenik generalnog sekretara Saveta Evrope Mauda de Bukuičo, šef kabineta generalnog sekretara Organizacije Islamske konferencije Kelaletin Kart, kao i pomoćnik generalnog sekretara NATO Martin Erdman.

U Srebrenicu će stići i 500 Srebreničana, učesnika akcije "Marš smrti - put slobode", koji su 8. jula krenuli sa Crnog vrha kod Zvornika. Oni su juče izjutra iz Konjević Polja, gde su prenoćili, nastavili put prema krajnjem odredištu Potočarima. Učesnici trodnevnog marša kreću se stazom kojom su Bošnjaci iz Podrinja tokom ofanizve snaga bosanskih Srba na Srebrenicu, u julu 1995. godine, bežali prema Tuzli.

Kako Beta javlja, vođa kolone Ramo Dautbašić rekao je da su učesnici marša prešli sela Đugum, Burnicu, Jagliće u bratunačkoj opštini, da bi preko sela Ravni Bunjim i Šušnjare večeras stigli u Potočare, gde će danas prisustvovati komemoraciji povodom 10. godišnjice masakra u Srebrenici. Kretanje kolone obezbeđuju pripadnici policije Republike Srpske, uz helikoptersku podršku Eufora.

GRCI: Treba da nas je sramota

Dvanaest Grka je, zajedno sa srpskim trupama generala Ratka Mladića, ušlo 1995. u Srebrenicu, zaštićenu zonu UN, i posle pada grada podiglo državnu zastavu Grčke na ruševinu tamošnje pravoslavne crkve, piše grčki opozicioni list To Vima. Treba da nas je sramota, naslov je pratećeg komentara lista koji je obelodanio da je "oko stotinu dobrovoljaca koji su ratovali u srpsko-bosanskoj vojsci poznato grčkim vlastima", da im je baza bila u Vlasenici, a regrutne kancelarije u Atini i Solunu posredstvom kojih su preko Beograda stizali na front. To Vima objavljuje imena komandanta Grčke doborovoljačke garde Andonisa Mitkosa, njegovog zamenika Spirosa Tzanopulosa i Frorina Anasa koji su podigli zastavu Grčke i fotografisali se sa srpskim oficirima na ruševini srebreničke crkve.

Mladićevo hapšenje za nekoliko dana?

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za Skaj njuz, a prenose elektronski mediji u Srbiji, da se nada da će Ratko Mladić biti uhapšen u narednih nekoliko dana.

- Nadam se da ćemo to uraditi u narednih nekoliko dana. To je moja nada, to je zbog našeg naroda i naše zemlje. Bez toga se ne možemo obratiti Evropskoj uniji, ne možemo videti perspektivu u smislu našeg članstva u EU - rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: