"Čekamo poziv iz Vašingtona"

Samo međusobno priznanje osigurava normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, rekao je kosovski premijer Avdulah Hoti u intervjuu za Dojče vele.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2020.

16:10

Foto: EPA-EFE Kushtrim Ternava

Hoti je rekao da je podizanje optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i drugih koji se na njoj nalaze, stvorilo novu situaciju neprilagođenu trenutku, jer je bio dogovoren sastanak u Vašingtonu, a zatim i u Parizu, Briselu, Berlinu i drugim evropskim centrima kako bi se započela prva faza dijaloga.

"Sada su nas ovi događaji doveli u potpuno drugačiju situaciju, ali ono što je važno što smo predstavili međunarodnim partnerima je da dijalog sigurno nema alternativu. Spremni smo da uđemo u ovaj proces, videli ste stav vlade u vezi sa pristupom ovom dijalogu, imamo platformu koja je jasno strukturirana, usaglašena sa akademijom, civilnim društvom i predstavljena Skupštini Kosova. Dakle, mi smo u tom pogledu spremni. Pregledali smo sav posao koji je urađen u prethodnim vladama, u pogledu drugih tema dijaloga, ali ono što je suštinsko jeste da postoji razumevanje partnera da se ovaj dijalog odvija na obostranom priznanju i to je stav vlade Kosova“, rekao je Hoti.

Na pitanje da li je crvena linija za njega u tom dijalogu međusobno priznavanja Srbije i Kosova, Hoti kaže da je to ključna tema dijaloga.

"Dijalog se vodi na međusobnom priznavanju i ništa drugo. Naravno on se odvija i o normalizaciji odnosa u svim oblastima, ali polazeći od međusobnog priznavanja, jer samo međusobno priznavanje osigurava normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova“, rekao je Hoti.

Kosovski premijer kaže da će biti još jedan sastanak u Vašingtonu.

"Čekamo da bude zakazan još jedan sastanak. Ali ne mogu reći kada bi se to moglo dogoditi. Čekamo poziv“, naveo je Hoti.

Na pitanje da li će predsednik Kosova biti deo kosovske delegacije, ukoliko poziv iz Vašingtona usledi pre eventualnog potvrđivanja optužnice, Hoti kaže da to ne zna, ali kaže da će u dijalogu Kosovo predstavljati premijer.

"Na osnovu Ustava i presude Ustavnog suda iz prošle godine vezano za proces dijaloga, vlada je ta koja ima ustavnu odgovornost da vodi ovaj proces“, rekao je Hoti.

Naveo je da je važno što se ulazi u završnu fazu dijaloga sa Srbijom za međusbno priznanje.

"Važno je da smo ujedinjeni, kao institucije, kao društvo i da budemo spremni. Mogu vam reći moje utiske o komunikaciji koju sam imao sa međunarodnim partnerima – očekivanja su da ćemo uskoro okončati proces i to je za nekoliko meseci. Sada napredak sigurno ne zavisi samo od nas, već i od srpske strane“, rekao je Hoti.

Upitan da prokomentariše raskol u pristupu i nekomunikaciji izmešu SAD i EU u vezi sa procesom dijaloga, kosovski premijer je rekao da nema utisak da takva podela postoji.

"Kao što vidite, sastanak, koji je trebalo da bude održan u Vašingtonu, bio je fokusiran na ekonomsku agendu, ekonomsku saradnju dve zemlje, ulazak u velike infrastrukturne projekte koji imaju uticaja na ekonomije ne samo dve zemlje, već i celog regiona, koji povezuje Kosovo sa centralnom Evropom i šire, a zatim politički deo samita u Parizu, za koji čekamo formalni poziv. Ulogu EU i SAD vidim kao komplementarnu u ovom procesu“, naveo je predsednik Vlade Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: