Putin: Situacija je kritična

Situacija u Siriji je kritična, svi to vide i shvataju, konsultacije Rusije i Turske po tom pitanju su veoma nužne, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2019.

13:06

Putin: Situacija je kritična
Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Chirikov, Pool

"Želim da izrazim nadu da će u poslednje vreme postignuti nivo rusko-turskih odnosa odigrati ulogu u rešavanju svih složenih pitanja koja su se pojavila u regionu i omogućiti nam da pronađemo odgovore na sva, čak i veoma teška pitanja u interesima i Turske i Rusije i svih zemalja regiona“, rekao je Putin na početku razgovora sa turskim predsednikom.

Putin i Erdogan sastali su se danas u Sočiju, gde razgovaraju u uskom formatu, preneo je Sputnjik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da će razgovor dvojice lidera biti temeljan i složen i da će oni morati da razgovaraju o „mnogim temama“.

Dan pre sastanka sa Putinom, Erdogan je izjavio da će Ankara „preduzeti korake“ u Siriji nakon razgovora sa predsednikom Rusije. U utorak ističe pet dana roka obustave turske vojne operacije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan od 9. oktobra vodi operaciju "Izvor mira" u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije Islamske države.

Kurdi i Damask su zatim zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a Asad je pokrenuo vojsku do severne granice i zauzeo nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili su da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Bez obzira na to, mediji prenose da se privremeno primirje povremeno narušava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: