Nakon jata belih roda struja ubila i strogo zaštićenu vrstu sove FOTO

Retka vrsta sove, buljina (Bubo bubo), pronađena je mrtva kod Slankamenačkih Vinograda, objavio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2019.

11:48

Nakon jata belih roda struja ubila i strogo zaštićenu vrstu sove FOTO
China Photos/Getty Images

"U blizini naselja Slankamenački Vinogradi pronađena je u nedelju mrtva buljina (Bubo bubo). Ova jedinka nađena je ispod veoma opasnog strujnog dalekovoda, koji ju je najverovatnije i usmrtio", naveo je Zavod na Fejsbuku.

Buljina (Bubo bubo) je najveća vrsta sove u Srbiji i strogo je zaštićena. Veoma je retka u Vojvodini, a na širem prostoru Fruške gore poslednji put je viđena pre oko pola veka, podseća Zavod.

"Stradanje na strujnim vodovima (elektrokucija), predstavlja veoma opasan faktor ugrožavanja ptica, čemu dodatno svedoči ovaj slučaj stradanja zaštićene i lokalno veoma retke vrste. Usled toga je i kod nas neophodno što pre otpočeti primenu tehničkih rešenja, poput izolacije delova dalekovodnih struktura, kojima se ova negativna pojava ublažava", upozorava Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Podsetimo, nedavno je celo jato belih roda i druge ptice, ukupno njih 40, stradalo od udara struje kod Paraćina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: