Hrvatski "El Čapo" sa šest identiteta

Hrvatski USKOK pre dva meseca konačno je prekinuo dugogodišnje delovanje narkobosa sa više lažnih idenditeta, prenosi Jutarnji.hr.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2019.

13:55

Hrvatski
Eduardo Munoz Alvarez/Stringer/Getty images/Ilustracija

U ovoj akciji učestvovalo je najmanje šest država. Naime, Mihael Dokovich (60), rođen kao Iljmija Frljučkić u Podgorici je, kako navodi "Njujork tajms", od 1981. godine promenio nekoliko identiteta.

Njegova mafijaška delovanja najzad su prekinuta pre dva meseca u Bazelu. Mihael Dokovich i njeogvi saradnici pilot Aleš Sokolik i Silvijo Beljević su privatnim mlaznjakom preneli 600 kilograma kokaina i 18 miliona evra.

Dok su "pretovarali" robu uhapšeni su svi. Prema navodima Jutarnjeg, oni su prethodno organizovali komercijalni let iz Urugvaja. Putnike i stjuardesu su potom iskrcali u Nici, da bi na kraju sleteli u Bazel gde su bili uhapšeni.

Dokovicheva devojka Nevenka Čuturić i sardnik Dražen Letić uhapšeni su u Srbiji 13. jula, dok je za njenim bratom Sinišom Čuturićem raspisna potrenica. U oktobru prošle godine policija je na graničnom prelazu Bregani u automobilu Nevenke i Siniće Čuturića pronašla i zaplenila milion evra, ali su oni tada prekršajno kažnjeni i pušteni na slobodu. Ipak, oni su od tada bili pod konstantnom prismotrom policije.

Kako pišu Jutarnji i "Njujork tajms", Dokovich je početkom osamdesetih godina prošlog veka ušao u SAD, a devedesetih je počeo sa kriminalnim delima kao što su pljačke, podmetanje požara, prevare sa osiguranjem.

On je više puta hapšen u Americi, prvi put 1992. godine, ali je nakon navodnog otkrivanja tajni o albanskim kriminalnim grupama pušten. Nakon što je građanima preko bankomata ukrao oko 3,5 miliona dolara on je ponovo uhapšen, pod drugim identitetom.

U poslednje vreme on je koristio identitet bosanskog državljanina Živka Jovića, a potom i ime Radovan Trzin, prenosi Jutarnji.

Dokovich i saradnici trenutno se nalaze u pritvoru u Švajcarskoj. Nakon hapšenja istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je svim osumnjičenima istražni zatvor pa će na osnovu te odluke Hrvatska verovatno ubrzo zatražiti njihovo izručenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: