Vučić: Moja ideja o razgraničenju propala, to će nas skupo koštati VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je žaljenje zato što je njegova ideja o konačnom uspostavljanju kompromisne granice između Srba i Albanaca propala.

Izvor: B92

Petak, 03.05.2019.

11:05

Vučić: Moja ideja o razgraničenju propala, to će nas skupo koštati VIDEO
Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ

Kako je naveo, ideja je propala jer je naš narod mislio drugačije, a to će nas, uveren je, skupo koštati za dve do tri decenije.

Najavio je da će 8. maja imati susret sa Mateom Salvinijem, da će 10. maja biti vojna parada u Nišu i da će posle toga Srbima sa Kosova i Metohije preneti ishod samita u Berlinu i svih razgovora po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je, odgovarajući na pitanje vezano za najavljeno donošenje odluke o kontramerama na prištinske takse i o izborima, kazao da svakog dana razmišlja o tome.

Prema njegovim rečima, vodila se žestoka kampanja protiv mogućnosti kompromisa razgraničenjem, kako iz dela strane, tako i domaće javnosti, jer su želeli nezavisno Kosovo na celoj njenoj teritoriji.

"Svi koji su pravili nezavisno Kosovo, dok se govorilo o razgraničenju, pravili su se nevešti, jer nisu hteli da kažu da su za celokupno Kosovo nezavisno od Srbije. Za to se zalaže Rada Trajković, isto kao i nemačka kancelarka Angela Merkel i svi ostali“, objasnio je Vučić.

Kazao je da se ne zalaže za nezavisno Kosovo u tim granicama, već za konačno uspostavljanje kompromisne granice Srba i Albanaca.

"Moje ideje su propale. To će skupo koštati naš narod, našu zemlju za 20-30 godina. Od toga što ću imati ličnu utehu što će neko da kaže da sam bio dalekovidneću imati ništa. Nisam bio dovoljno ubedljiv, nisam uspeo da objasnim kakvo je realno stanje, da je od emocija najvažnija realnost“, ukazao je Vučić.

Rekao je da su odigrali prevaru svi oni koji su već priznali nezavisno Kosovo i izjasnili se protiv razgraničenja, a na tome je radio i deo domaće javnosti, posebno oni koji su učestvovali u stvaranju nezavisnog Kosova.

Podsetio je da je Priština donela 2008. deklaraciju o nezavisnosti, a da su se tada oni koji su bili na vlasti pravili blesavi, pomogli im traženjem mišljenja Međunarodnog suda pravde, kao i izvlačenjem pregovora iz UN u EU.

"Što se mene tiče, meni u istorijskom smislu će biti lakše, jer ću biti upamćen po veličanstvenim putevima, mostovima, što sam u kratko vreme udvostručio plate i penzije i to realno, a ne nominalno kako ljudi mogu da žive bolje. A neko drugi će nažalost morati da saopštava teške i loše vesti za Srbiju u budućnosti i ko je lagao naš narod, zašto su Srbi pristajali na laži Haradinaja i Trajkovićeve nego što su želeli da čuju istinu“, kazao je on.

"Ne brine me protest, a ako pokušaju da uđu, biće izbačeni"

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić poručio je da nije nimalo zabrinut, niti da se plaši sutrašnjeg protesta opozicije ispred Skupštine Srbije i istakao da se dijalog vodi u parlamentu i da neće ispunjavati "tajkunske zahteve".

Vučić je novinarima u Obrenovcu rekao da su lideri Saveza za Srbiju bezbroj puta govorili da neće da razgovaraju sa njim, iako sada kažu da on neće da sedne za sto, te ponovio da je parlament mesto za dijalog i da mu ne pada na pamet da pravi partijsko-partijske sastanke.

"Šta vi hoćete? Nećete u parlament, a gde hoćete? Da ispunjavamo tajkunske zahteve da bi Đilas i Šolak bili zadovoljniji, tu nema narodnih zahteva. Nismo mi fontana želja da ispunjavamo zahteve, već da razgovaramo", rekao je Vučić.

On je dodao da neće saradnju sa onima koji su opljačkali državu, ali da stranke u parlamentu moraju da razgovaraju.

Istakao je da će nastaviti da dolazi na svoj posao na Andrićev venac, bez obzira na to šta opozicija najavljuje.

"Nisam ni najmanje zabrinut, znam i Đilasa i Jeremića i Obradovića kakve su kukavice", rekao je Vučić.

Upitan šta će se dogoditi ako pokušaju nasilno da uđu u Predsedništvo, Vučić je rekao da će u tom slučaju biti izbačeni.

Vučić je rekao i da je zamolio ministra policije Nebojšu Stefanovića da otkaže skup povodom Dana policije, kao i da se otkažu neki drugi skupovi koji su bili najavljeni u isto vreme, da "ne bi bilo da vlast pokušava da spreči opoziciju" i da ih se plaše.

"Najviše volim kada su blizu Predsedništva, tad sam najsigurniji, znam da mogu da ih čuvam kao malo vode na dlanu", rekao je Vučić.

Vučić o susretu sa Salvinijem, "najmoćnijim političarom Italije"

Foto: Tanjug/Filip Kraincaniæ
Predsednik Vučić potvrdio je da će se iduće sedmice sastati sa potpredsednikom vlade Italije Mateom Salvinijem, kojeg smatra najmoćnijim političarom Italije, koji se, inače, zalaže za povlačenje italijanskog priznanja kosovske nezavisnosti.

Sa Salvinijem će, kaže, razgovarati o KiM, kao i o pozicioniranju u današnjoj, promenjenoj Evropi.

"Veoma poštujem premijera Kontea i Luiđi di Maja i predsednika Matarelu, koji je izuzetna ličnost u svakom pogledu, ali najmoćniji političar Italije je Mateo Salvini, koji će ubedljivom razlikom pobediti na izborima 26. maja za evropski parlament", kaže Vučić i dodaje da je već i iz toga jasno koliko je to značajan susret za Srbiju.

Vučić je, analizirajući aktuelne političke i geostrateške odnose u Evropi, konstatovao da se danas, nakon Bregzita, nastoji da se nametne "velika trojka", koju čine Nemačka, Francuska i Holandija.

"Namerno su izuzeli Italiju. Ali, sada se stvara taj blok - Višegradska grupa i ukoliko bi Moravijecki uspeo da pobedi na septembarskim izborima u Poljskoj to bi bilo ojačano. Takođe, ukoliko bi Fico i Pelegrini uspeli da pobede na parlamentarnim izborima u Slovačkoj, Orban će svakako pobediti u Mađarskoj, dok je u Cceškoj po tom pitanju situacija pod kontrlom bilo sa Zemanove ili Babiševestrane strane", naveo je Vučić.

Dodao je da ta grupa sada pokušava da napravi neku vrstu neformalne "kontre" sadašnjoj velikoj evropskoj trojci.

"Dakle, Višegradska grupa plus sever Italije, odnosno Salvini, a videće se pozicija Austrije u narednom periodu. Jer, ta grupa 2027. će ukupno imati veći BDP nego što će imati velika evopska trojka ili na istom nivou i postaće neto kontributori evropskog budžeta i mnogo toga će da se menja u godinama pred nama", kaže Vučić.

Naglasio je da mi moramo da "držimo i jedne i druge, pošto smo suviše mali i slabi da bi mogli na takav način da se kockamo sa sudbinom Srbije".

I zato je razgovor sa Salvinijem veoma važan, zaključio je predsednik Srbije.

"Globalizacija je bila sve, a kad je Kina počela da pobeđuje..."

Srbija vodi politiku nezavisnosti i očuvanja suvereniteta, ali i politiku iskrenog pritajteljstva i poštovanja prema Kini, i to će nastaviti da čini, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Da li se Srbija nalazi na evropskom putu? Da. A, hoće li zbog prohteva onih koji ne mogu da pobede Kinu u veštačkoj inteligenciji i industrijskoj robotici, da okrene leđa Kini? Neće", istakao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Dodao je da to govori uvek, a ne ambasadorki Kine Čen Bo u četiri zida ili "negde sakriven".

Srbija će, kaže, nastaviti da sarađuje sa Kinom i da je moli za pomoć i neće da pristane na to što neko kaže - nemojte da dovodite Kineze, jer su oni time ugroženi.

"Pa, vi ste nas učili 50 godina da je globalizacija sve, da nam je potrebna liberalna, tržišna ekonomija, da moramo da poštujemo rezultate tržišta, jer je to najvažnije čemu treba da se priklonimo... Pa, jesam li to slušao od svih za zapada?", konstatovao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo i da Kina pobeđuje i prednjači i u veštačkoj inteligenciji, satelitima, bespilotnim letilicama, i da "za dužinu" beže Amerikancim, dok Evropa zaostaje i više.

"E, sad pošto ne mogu da se takmiče sa Kinom, ajde da ih zaustavimo.... Pa, još da me ubedite da je to ispravno, a 50 godina slušamo kako najviša vrednost treba da bude slobodan protok roba, kapitala, usluga i ljudi", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da Srbija u tome neće učestvovati koliko god da je mala, te da kineski prijatelji, kao i svi drugi, mogu na nas uvek da računaju.

"Isto, kao i Rusi što su mogli da računaju na to da nećemo da im uvedemo sankcije. Prošlo je skoro sedam godina od toga, i dalje nećemo da uvodimo sankcije. Kad kažem neću - to znači neću", podvukao je Vučić.

On je ponovio da će Srbija nastaviti da vodi svoju politiku puta ka EU, ali i politiku pune zaštite državnih i nacionalnih interesa, što znači iskreno, otvoreno i veliko prijateljstvo i sa Kinom i sa Rusijom i sa mnogim drugim zemljama.

"Mi imamo svoje interese i dok sam predsednik Republike ponašaćemo se kao nezavisna zemlja, sami ćemo da donosimo odluke i niko drugi u naše ime te odluke neće da donosi", podvukao je Vučić i poručio opoziciji da se zna gde se rešavaju unutrašnja pitanja.

O slobodi medija

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ima prostora da se situacija u oblasti slobode medija popravi i istakao da se nada da se neće ponoviti incidenti poput prebijanja novinarki Pinka i spaljivanja kuće Milana Jovanovića u Grockoj.

"Svakako sam siguran da mnogo toga moramo da popravimo, da mnogo toga moramo da uradimo i da moramo da razgovaramo", rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu, upitan o stanju u oblasti slobode medija.

On je naveo da bi voleo da svi novinari imaju iste slobode i da se ne dešava da ih "tuku na radnom mestu" samo zato što drugačije misle, kao što se dogodilo novinarkama Pinka, ali i da se neće ponoviti situacija iz Grocke.

"Zato je pravna država reagovala na pravi način i uvek će tako da radi i u budućnosti", naveo je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: