Rusija i Kina opet postavile "rampu" Vašingtonu u SB UN

Rusija i Kina stavile su veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na predlog američke rezolucije o Venecueli, javlja Sputnjik.

Izvor: Beta, Sputnjik

Četvrtak, 28.02.2019.

22:01

Rusija i Kina opet postavile
EPA-EFE Jason Szenes

”Za“ dokument je glasalo devet od 15 članica SB UN, dok je protiv bila, pored Rusije i Kine, i Južnoafrička republika.

Tri su bile uzdržane.

Američku rezoluciju o Venecueli stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je nazvao “kulminacijom političkog spektakla Vašingtona“.

“Napokon smo došli do kulminacije američkog spektakla dvojnih standarda o Venecueli“, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN.

On je američku humanitarnu pomoć ocenio kao “licemernu brigu“ i dodao da SAD imaju drugačiji cilj od toga da nekome pomognu.

“Kada bismo usvojili američku rezoluciju to bi bio prvi slučaj u istoriji da se u Ujedinjenim nacijama smenjuje legitimni predsednik jedne zemlje“, izjavio je Nebenzja na sednici SB UN.

On je dodao da se Rusija plaši da SAD koriste glasanje o svojoj rezoluciji kao predlog za vojnu intervenciju u Venecueli.

“Mi se ozbiljno plašimo da današnja sednica može biti iskorišćena kao faza u pripremi realne, a ne humanitarne intervencije, kao predlog za mešanje spolja iz razloga što, navodno, SB UN ne može da reši situciju u Venecilei“, dodao je on.

Američka rezolucija je predviđala raspisivanje vanrednih predsedničkih izbora u Venecueli.

Francuski ambasador Fransoa Delatr je pre glasanja rekao da "američki tekst ne daje pravnu osnovu za upotrebu sile, niti predstavlja napad na suverenitet Venecuele".

Dupli veto u Savetu bezbednosti je retka stvar. Među tim slučajevima je glasanje Rusije i Kine u februaru 2017. protiv francusko-britanskog predloga za sankcionisanje upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: