BG: Četvrti protest "Jedan od pet miliona" FOTO/VIDEO

Četvrti protest "Jedan od pet miliona" završen je na Trgu Slavija bez incidenata, a sledeće okupljanje najavljeno je za subotu, 5. januar.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.12.2018.

18:24

BG: Četvrti protest
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Protest je počeo kao i uvek na Studentskom trgu, gde su se okupljenima obratili glumac Branislav Trifunović, novinar Srđan Škoro i Desimir Stojanov, meštanin sela Rakita, u kojem se gradi mini hidrocentrala, a seljani se protive tim planovima.

Posle održanih govora više hiljada građana krenulo je u protestnu šetnju Vasinom ulicom, preko Makedonske, Svetogorske, Takovske i Ulice kralja Milana do Trga Slavija. Te ulice bile su zatvoren za saobraćaj za vreme protesta.

Trifunović je rekao da od večeras, osim dosadašnjih zahteva, traže i ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića, jer "broji" koliko ljudi ima na protestima, umesto, kako kaže, koliko je ubistava u gradu i zemlji i da se bavi svojim poslom.

On je uputio podršku ocu nastradalog Davida Dragicevića u Banjaluci, Davoru, koji se, kako je rekao, mesecima bori za pravdu.

Trifunović je rekao i da učesnici protesta, ako ih neko pita ko organizuje skup, treba da kažu da je to predsednik Srbije, jer, kaže, "da nije njega, ne bi nas bilo ovoliko, ne bismo znali protiv čega se borimo".

Učesnici protesta duvali su u pištaljke, nosili bedževe i nalepnice "Počelo je", "Jedan od pet miliona" i transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Dosta laži penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", "Reke vam ne damo, recite ne MHE", "Neću da ćutim" ... Škoro je rekao da je u Srbiji bilo raznih vlasti, ali da "ovolikih lažova i lopova nikada nije bilo".

"Nekada su zarđalim kašikama crtali granice ovog naroda. Iza njih su ostala groblja, zločini, pustoš... Sada hoće i Srbiju da isprazne, jer, gde su oni branili Srbe, tamo Srba više nema, ni u Krajini, ni u BiH, ni u Crnoj Gori. Neće ih biti ni na KiM, a ni u Srbiji", rekao je Škoro.

Stojanov je zatražio od predsednika i vlade da povuku zakon o gradnji mini elektrana, "dok ne bude kasno". Rekao je i da dolazi iz opštine koja se "ugnjetava, ponižava i gde se otima", najverovatnije, kako kaže, zato što su stanovnici pripadnici bugarske manjine.

Građane u protestu "Jedan od pet miliona" tokom protestne šetnje kod Doma omladine sačekali su aktivisti Inicijative nema predaje nema podele, a ispred RTS ih je čekao Sima Spasić, ali incidenata nije bilo.

Inicijativa je one koji protestuju dočekala ispred Doma omladine sa raširenim transparentom "Nema predaje, nema podele Kosova", ali su se sklonili u stranu posle kratkog vremena, kako bi hiljade okupljenih nastavili protestnu šetnju.

Okupljene je kod RTS-a dočekao predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Sima Spasić sa transparentom "Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu". Njega je okružilo obezbeđenje protesta dok je kolona onih koji protestuju prolazila.

Kod RTS-a je pušten snimak izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj kaže da neće ispuniti nijedan zahtev makar ih se skupilo i pet miliona, a potom je raširen transparent "Počelo je" i zapaljene su baklje.

Organizatori protesta pozvali su građane ispred RTS-a da naprave što veću buku.

"Kada već ne žele da nas vide onda neka nas čuju", poručili su.

Pošto su prošli RTS veliki transparent "Jedan od pet miliona" zamenjen je transparentom "Stop krvavim košuljama".

Učesnici protesta tokom šetnje zaustavili su se ispred televizije "Studio B" gde večeras gostuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pozivaju ga da izađe i da ih prebroji.

Jedan od organizatora protesta glumac Branislav Trifunović potom je poručio da je "ovo zemlja za nas" citirajući reči pesme grupe EKV, koju je potom pustio sa razglasa.

Ispred te televizije sa razglasa na kamionu puštali su pesmu "Barbara" grupe "Sevdah bejbi", nastalu posle izveštavanja novinarke "Studija B" Barbare Životić sa prvog protesta "Stop krvavim košuljama" održanog 8. decembra.

Saobraćaj u ulicama kojima se kreće kolona učesnika protesta je obustavljen, a izuzev saobraćajne policije nema primetno pojačanog prisustva službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.
Foto: B92.net
Među okupljenima je Boško Obradović, ali ovaj put političari nisu na čelu kolone, kao i neke javne ličnosti, poput glumaca Nikole Koja, Branislava Lečića...

Posle govora učesnici protesta krenuli su u protesnu šetnju Vasinom ulicom preko Makedonske, Svetogorske, Takovske i Ulice kralja Milana do Trga Slavija.

Okupljeni duvaju u pištaljke i nose transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Dosta laži penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", "Reke vam ne damo, recite ne MHE"...

Poslednja dva protesta organizovana su pod geslom "Jedan od pet miliona" zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće uvažiti zahteve demonstranata i ako ih bude bilo pet miliona.

Prvo okupljanje organizovano je 8. decembra pod nazivom "Stop krvavim košuljama", a drugo 15. decembra pod nazivom "Hajde da se prebrojimo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: