Brisel o referendumu: Očekujemo da svi poštuju tu odluku

Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je građanima Makedonije koji su glasali na konsultativnom referendumu.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2018.

21:51

Brisel o referendumu: Očekujemo da svi poštuju tu odluku
Getty Images

On je dodao da od svih političkih lidera očekuje da poštuju tu odluku.

"Čestitam onima koji su glasali na današnjem konsultativnom referendumu i iskoristili svoje demokratsko pravo. Sa veoma značajnim glasovima 'za' to je široka podrška Dogovoru iz Prespe i evroatlantskom putu zemlje", napisao je Han na Tviteru.

"Sada očekujem od svih poitičkih lidera da poštuju tu odluku i da je sprovedu sa velikom odgovornošću i jedinstvom bez partijskih podela i u interesu države", dodao je.

Državna izborna komisija Makedonije objavila je večeras na osnovu 20 odsto prebrojanih glasova da je na današnjem referendumu 91,03 odsto građana glasalo "za" dogovor sa Grčkom, a "protiv" 6,03 odsto.

Na referendumu građani Makedonije su odgovarali na pitanje "da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke".

Pravo da se izjasni o tom dogovoru kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, imalo je 1.806.337 građana. Prema podacima DIK do 18.30 glasalo je 34,09 odsto birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: