5 tačaka: Čeka se jutro, mnogo toga se ne zna

Izborna noć je utihnula ranije nego neke prethodne, a Srbija će ipak čekati jutro da sazna više o tome kako će izgledati budući parlament.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2016.

00:53

5 tačaka: Čeka se jutro, mnogo toga se ne zna
Foto: Tanjug

Kako kažu u CeSID-u, nekoliko lista je na ivici cenzusa (DSS-Dveri, Dosta je bilo, SDS-LDP-LSV) i zbog toga neće praviti projekcije, dok se iz RIK satima praktično nije čulo ništa.

Zasad nije poznato ni koliko će stranaka ući u parlament, ni kolika je konačna izlaznost, a samim tim ni da li će SNS koji je ubedljivo pobedio imati samostalnu većinu.

  • SNS ubedljiv, SPS zadržao svoje - Dve stranke koje će sigurno imati najviše glasova su SNS i SPS. Naprednjaci su potvrdili da su najdominantnija stranka u Srbiji, ali u zavisnosti od igre ostalih stranaka oko cenzusa zavisiće ocena - da li su ubedljivi pobednici, ili će imati za čime da žale zbog vanrednih izbora. Kako je rekao lider SNS Aleksandar Vučić, za slavlje nema vremena, a SNS je prema njihovim podacima ("izbrojano više od drugih") obezbedio više od 50 odsto glasova. Na drugoj strani, SPS je zadovoljan što je "sačuvao identitet stranke posle političkog cunamija 2012. godine". Niko nije hteo da kaže ni reč o postizbornim koalicijama.
  • SRS se vraća, ko još - ne zna se - Ovo je verovatno ključna tačka, bar do jutra. Ispod dvocifrenih rezultata nalazi se SRS. Dok su se neki bavili decimalama i procentima, radikali su odmah počeli da slave povratak u parlament, na krilima oslobađajuće presude iz Haga Vojislavu Šešelju, ali nisu ni blizu optimističnih 20 odsto. Ipak, svakako su zadovoljni, što se ne može reći za ostatak nominalne opozicije. Iako su tokom večeri izrazi zadovoljstva stizali i iz drugih stranačkih štabova (zajedno sa najrazličitijim rezultatima), ali i dalje nije jasno kako će izgledati sastav parlamenta. Uvereni u ulazak su Demokratska stranka, pokret Dosta je bilo, ali i koalicije DSS-Dveri i SDS-LDP-LSV. Međutim, rezultati RIK, CeSID-a i Crte ne daju svima šanse - RIK kaže da će pored SNS, SPS i SRS u parlamentu biti još samo jedna lista (DS), CeSID navodi ulazak šest lista (SNS, SPS, SRS, DS, DJB, DSS-Dveri), a Crta predviđa ulazak čak sedam lista (SNS, SPS, SRS, DS, DJB, SDS-LSV-LDP, DSS-Dveri).
  • Neregularnost velika tema - Od početka izbornog dana bilo je jasno da će osim postizbornih pregovora, važna tema biti regularnost ovih izbora na svim nivoima. Govorilo se o brojnim neregularnostima - o "bugarskom vozu", o nedostajućim listićima, o glasanju funkcionera bez kontrolnih listića... Optužbe su stizale tokom večeri iz redova DS, a zatim su se zbog objavljenih procena oglasili i drugi predstavnici opozicije - DJB, DSS-Dveri i SDS-LDP-LSV. Na kraju je sazvan i sastanak opozicionih lidera.
  • Vojvodina i Vračar - Borba koja je privlačila mnogo pažnje vodila se i u manjim arenama od parlamenta, pre svega u Vojvodini, a zatim i u beogradskim opštinama Vračar, Stari Grad i Novi Beograd. Te bitke su vodili pre svih SNS i DS - jedni želeći da se dočepaju vlasti u pokrajini, a drugi da je nikako ne ispuste. Iako su prvi rezultati pokazivali drugačiji ishod, jasno je da će naprednjaci preuzeti vlast od demokrata i u Vojvodini. Ipak, uporište demokrata Vračar, prema poslednjim informacijama, nije "palo", a Aleksandar Šapić je zadržao Novi Beograd.
  • Tiha izborna noć - Kampanja je bila neuobičajeno mirna i, mnogi su ocenili - dosadna, a ni izborna noć nije bila mnogo zanimljivija i dinamičnija. Izjave su stizale kasnije nego što se očekivali, a i kada bi stigle, bile su mahom mlake. Tako je u štabu SNS dugo bilo prilično mirno, a lider stranke je bio umeren u svom pobedničkom govoru, u SPS su dugo bukvalno ćutali, dok je opozicija brzo iznela tvrdnje da su redom svi ušli u parlament, a zatim i sumnje u to da su izbori regularni. Sami rezultati su takođe pristizali u neuobičajenom ritmu, a i dalje se ne zna ništa o apsolutnim brojevima, niti se ne zna kolika je izlaznost. Tome je pre svih doprinela RIK, koja se nije skoro uopšte oglašavala tokom večeri, a zatim je pola sata iza ponoći izašla sa obrađenih dvadesetak odsto biračkih mesta. Poređenja radi, iako nije bilo potpunog muka RIK, 2012. godine je objava o četvrtini obrađenih podataka stigla sat kasnije nego ove noži, a 2014. je u 00.50 objavljeno da je obrađeno dve trećine podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: