Svet 13

22.03.2024.

13:18

Kijev je u šoku; Iz Vašingtona im je upravo stigla poruka

SAD pozvale Ukrajinu da obustavi udare dronovima na ruske rafinerije nafte i drugu energetsku infrastrukturu uz obrazloženje da ti napadi mogu da rezultiraju povećanjem globalne cene nafte.

Izvor: Tanjug

Kijev je u šoku; Iz Vašingtona im je upravo stigla poruka
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Podeli:

Zvanični Vašington je takođe naveo da, ako Ukrajina nastavi da gađa ruske teritorije, postoji mogućnost pokretanja ruske odmazde, potvrdila su tri neimenovana izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Ponovljena upozorenja iz Vašingtona upućena su visokim zvaničnicima SBU, ukrajinske službe državne bezbednosti i njenog vojno-obaveštajnog direktorata poznatog kao GUR, saznaje Fajnenšel tajms.

Od početka ruske invazije ove dve ukrajinske obaveštajne službe kontinuirano su širile sopstvene programe bespilotnih letelica za gađanje ruskih ciljeva na kopnu, moru i u vazduhu.

Neimenovani, dobro upućeni izvor Fajnenšel tajmsa potvrdio je da je Bela kuca sve više frustrirana zbog ukrajinskih napada dronovima na rafinerije, terminale i skladišta širom zapadne Rusije, koji štete ruskim proizvodnim kapacitetima.

Cene nafte su ove godine porasle za oko 15 odsto, na 85 dolara po barelu, povećavajuci troškove goriva baš u trenutku kada američki predsednik Džozef Bajden počinje svoju kampanju za reizbor.

Zvanični Vašington je takođe zabrinut da bi Rusija mogla da uzvrati napadom na energetsku infrastrukturu na koju se oslanja Zapad, što uključuje i naftovod CPC, koji prenosi naftu iz Kazahstana preko Rusije i dalje na globalno tržište, a zapadne kompanije, uključujuci Ekson mobajl i Ševron, koriste ovaj gasovod koji je Moskva nakratko zatvorila 2022. godine.

"Mi ne ohrabrujemo, niti omogućavamo napade u Rusiji", izjavio je portparol Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

CIA je odbila da komentariše ovo pitanje, kao i portparol ukrajinske SBU, ali i zvaničnici GUR i kabinet predsednika Zelenskog.

Od 2022. godine bilo je najmanje 12 napada na velike ruske rafinerije, a najmanje devet ove godine, potvrdio je neimenovani zvaničnik vojne obaveštajne službe u Kijevu.

Rusija ostaje jedan od najvažnijih svetskih izvoznika energenata uprkos sankcijama koje je zvaničnoj Moskvi uveo Zapad.
 

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: