Svet 3

14.06.2024.

19:49

Stoltenberg: Putinov predlog podrazumeva ispunjenje njegovih ratnih ciljava

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi prihvatanje predloga ruskog predsednika Vladimira Putina o uslovima za postizanje mirovnog sporazuma sa Ukrajinom značilo da će Moskva ispuniti svoje ratne ciljeve.

Izvor: Klix.ba

Stoltenberg: Putinov predlog podrazumeva ispunjenje njegovih ratnih ciljava
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

"Ovo je predlog koji zapravo znači da Rusija treba da ostvari svoje ciljeve ratne igre uz očekivanje da Ukrajina treba da se odrekne znatno više zemlje nego što je Rusija do sada mogla da zauzme. Dakle, ovo nije mirovni predlog", rekao je on.

Šef NATO-a je više puta rekao da alijansa ne može da odlučuje za Ukrajinu o prihvatljivim uslovima za okončanje sukoba. Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku sa najvišim diplomatama u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi rekao da je Rusija spremna da započne pregovore sa Ukrajinom u bilo kom trenutku, ali pod jednim uslovom.

Putin je rekao da će Rusija prekinuti vatru i ući u mirovne pregovore ako Ukrajina odustane od svojih NATO ambicija i povuče svoje snage iz četiri ukrajinska regiona za koje tvrdi da Moskva polaže pravo.

"Ukrajinske trupe moraju biti u potpunosti povučene iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, te Zaporoške i Hersonske oblasti – posebno sa čitave teritorije ovih regiona u okviru njihovih administrativnih granica kakve su postojale kada su se pridružile Ukrajini. Nakon što Kijev objavi spremnost da to učini i počne stvarno povlačenje trupa iz ovih regiona, kao i formalno odustajanje od planova za ulazak u NATO, odmah ćemo prekinuti vatru i započeti pregovore," rekao je Putin.
 

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: