Svet 2

24.04.2024.

8:20

Kreće bitka za Časiv Jar

Prema pisanju stranih medija, Rusi "trče" da zauzmu Časiv Jar pre dolaska američke pomoći za Ukrajinu.

Izvor: B92.net

Kreće bitka za Časiv Jar
Profimedia

Podeli:

U okviru tog plana, ruska vojska je već ostvarila veoma važnu pobedu pošto su zauzeli Očeretino, koje je bilo najveće mesto snabdevanja Ukrajinaca zapadno od Avdejevke i južno od Konstantinovke.

Ukrajinci su priznali da je ovo veoma veliki udarac, dok su ruske snage odmah nakon zauzimanja Očeretina nastavile lokalno napredovanje i zauzele naselje Novobahmutivka.

U Časiv Jaru su zauzeli visove Kalinivka, što im daje značajnu prednost u zauzimanju severnog sektora grada, preneo je grčki portal Pronews.gr.

Glavni cilj ruskih snaga sada je, kako se navodi, pojačavanje i zauzimanje grada u narednih nekoliko dana jer im to daje veliku prednost u severnom Donbasu, a činjenica da se nalaze na visokom terenu omogućava im da obezbede svoje prisustvo u toj oblasti u vreme kada Ukrajinci očekuju se da će dobiti mnogo sistema naoružanja i velike količine municije nakon što je američki Senat sinoč odobrio poaket pomoći Kijevu, vredan 61 milijardu dolara.

Ruske snage međutim, imaju pojačanje iz Konstantinovke, koju je rusko vazduhoplovstvo snažno bombardovalo vođenim bombama od 500 i 1.500 kg.

Dalje se navodi da Rusi žele Časiv Jar jer im na osnovu topografije oblasti omogućava da lako zauzmu Seversk, a oružane snage Ruske Federacije smatraju da je Seversk  „spreman“ za zauzimanje čim se završi zauzimanje Časiv Jara.

A kada se to završi, naravno ako se završi po ruskom planu, Rusi će prvi put imati direktan kontakt sa Slavjansk-Kramatorskom.

Ono što je izvesno jeste da će Ukrajinci uveliko koristiti Konstantinovku da spreče pad ovih gradova, a

put iz ovog grada će kontrolisati onaj ko će imati kontrolu nad Časiv Jarom, zaključuje se u tekstu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: