Svet 20

12.05.2024.

23:46

Rat u Ukrajini – dan 808: Udar za udarom; Odjekuju eksplozije

Završen je 808. dan rata u Ukrajini. U kompleksu rafinerije u Volgogradu došlo je do požara nakon pada drona, saopštio je guverner Volgogradske oblasti Andrej Bočarov.

Izvor: B92.net

Rat u Ukrajini – dan 808: Udar za udarom; Odjekuju eksplozije
Profimedia

Podeli:

"Vatrogasno-spasilačke ekipe su odmah izašle na lice mesta i ugasile vatru. Nije bilo ljudskih žrtava", saopštila je oblasna uprava na svom Telegram kanalu, pozivajući se na guvernera, navodi agencija TASS.

Ruske PVO snage odbile su protekle noći napad dronom u Volgogradskoj oblasti, potvrdio je Bočarov.

Završeno

22:50

Udar za udarom

U Harkovu je odjeknula eksplozija, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov na svom Telegramu.
Kasnije je ukrajinski kanal "Obščestveno" saopštio o još jednoj eksploziji u gradu.
 

22:26

Broj poginulih u zgradi u Belgorodu porastao na 12

Broj poginulih u stambenoj zgradi u ruskom gradu Belgorod, koja se delimično urušila usled ukrajinskog granatiranja, porastao je na 12, saopštila je večeras pres-služba ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Iz ministarstva su za TASS naveli da je iz ruševina izvučeno 12 tela. Prethodno je saopšteno da je u urušavanju zgrade poginulo šest osoba. Regionalno ministarstvo zdravlja je saopštilo da je broj povređenih sa 20 povećan na 31.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je stambena zgrada u Belgorodu oštećena gelerima oborene ukrajinske rakete ''Točka-U''. Kako je navedeno, ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su šest raketa ''Točka-U'', četiri rakete ''Vampir'' i dve rakete ''Oljha''.

21:45

Tržni centri i pijace neće raditi u ponedeljak u belgorodskom okrugu Harkovska Gora, koji su granatirale Oružane snage Ukrajine, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
 

20:20

Uništeni "vampiri"

Ruski PVO sistemi su između 19.50 i 20.40 uništili 12 raketa "vampir" i dve rakete "oljha" iznad Belgroda, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

18:08

Nova eksplozija

U gradu Krivoj Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknula je eksplozija, javio je ukrajinski portal "Zerkalo nedelji“.
 

18:07

Najmanje šest osoba poginulo i 20 povređeno u urušenoj zgradi u Belgorod

Najmanje šest osoba je poginulo i 20 je povređeno danas kada se urušio ulaz stambene zgrade u Belgorodu u ukrajinskom granatiranju.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je poginulo šest osoba, a guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je naveo na svom Telegram kanalu da je povređeno 20 osoba, uključujući dvoje dece, prenosi TASS.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je stambena zgrada u Belgorodu oštećena gelerima oborene ukrajinske rakete Točka-U. Kako je navedeno, ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su šest raketa Točka-U, četiri rakete Vampir i dve rakete Oljha.

17:53

Rusija pozvala svet da osudi ukrajinski terorizam nakon napada u Belgorodu

Ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskaljkova ponovo je danas pozvala međunarodnu zajednicu da osudi ukrajinske terorističke akte protiv civila posle napada na stambenu zgradu u Belgorodu.

"Još jednom pozivam međunarodnu zajednicu da osudi terorističke napade na civile koje sprovode ukrajinski nacisti i preduzme mere za zaustavljanje grubih kršenja prava civila", napisala je Moskaljkova na Telegramu.

Najmanje pet osoba je poginulo u napadu, a povređeno je više desetina, uključujući decu.

17:53

Napad je izveden

Ukrajinske snage izvele su napad iz raketnih sistema "hajmars" na grad Skadovsk u Hersonskoj oblasti. Jedna raketa eksplodirala je pored auto-servisa. U napadu ima povređenih, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo.

17:38

Uzbuna: Sprema se veliki napad?

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i u Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine i delovima Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
 

17:36

Oboren dron

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski dron u oblasti Simferopolja, u napadu dije bilo žrtava i materijalne štete, saopštio je šef Krima Sergej Aksjonov.
 

16:35

SAD čine sve moguće da ubrzaju vojne isporuke Ukrajini

Sjedinjene Američke Države čine sve moguće da ubrzaju vojne isporuke Ukrajini, uključujući za stvaranje pretnje Krimu, i uverene su da je Ukrajina u stanju da drži front "na istoku“, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za "Si-Bi-Es njuz“.

"Činimo sve što možemo kako bismo ubrzali pomoć. Isto rade i Evropljani. Uveren sam da Ukrajina može efikasno da drži liniju (fronta) na istoku“, rekao je Blinken.

U trenutnom "teškom trenutku", prema rečima državnog sekretara, Ukrajina je takođe sposobna da razvije svoje uspehe na Crnom moru, uključujući i pretnje ruskim trupama na Krimu.

"Mi im za to isporučujemo sisteme (naoružanja)“, istakao je Blinken.

Početkom nedelje SAD su izdvojile Ukrajini još 400 miliona dolara vojne pomoći.
 

15:33

Ponovo eksplozije i u Harkovu

U Harkovu je odjeknula serija eksplozija, javio je ukrajinski portal "Obščestveno".

Trenutno je u Harkovskoj oblasti na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.
 

15:25

Odjekuju eksplozije u Belgorodu

U Belgorodu se čuju snažne eksplozije, javlja dopisnik RIA Novosti.

14:28

Opet se oglasile sirene

U Belgorodu i Belgorodskoj oblasti ponovo su se oglasile sirene za raketnu opasnost.
 

12:29

Ruski Lancet u akciji

12:29

Trenutak kada se srušila zgrada, ljudi su bili ispod

12:29

MO Rusije: Zgrada u Belgorodu oštećena delovima oborene rakete Točka-U

Stambena zgrada u Belgorodu oštećena je fragmentima oborene ukrajinske rakete Točka-U, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su šest raketa Točka-U, četiri rakete Vampir i dve rakete Oljha, prenosi Interfaks.

Prethodno je načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio da je u ukrajinskom napadu na Belgorod pogođena višespratnica i da je, prema prvim informacijama, devet osoba povređeno, a traga se ljudima koji su možda pod ruševinama.

"Grad Belgorod i Belgorodski okrug bili su izloženi masovnom granatiranju od strane Oružanih snaga Ukrajine. Na Harkovskom brdu, usled direktnog pogotka granate u stambenu zgradu, srušio se ceo ulaz od 10. do prvog sprata", napisao je Gladkov na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

11:53

Sirski: U Harkovskoj oblasti situacija se pogoršala, nastavljaju se borbe

Na liniji fronta u Harkovskoj oblasti situacija se pogoršala i trenutno se nastavljaju borbe u pograničnim oblastima duž granice sa Ruskom Federacijom, izjavio je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

On je primetio da je generalno situacija na frontu i dalje zaoštrena, prenosi agencija Interfaks.

"Neprijatelj aktivno napada naše jedinice u nekoliko pravaca sa ciljem da napreduje dublje u teritoriju" Ukrajinu, napisao je Sirski na svom Telegram kanalu.

On je ukazao da jedinice Oružanih snaga Ukrajine vode teške odbrambene borbe i da su pokušaji ruskih snaga da probiju ukrajinsku odbranu zaustavljeni.

Sirski je istakao da ukrajinske snage "čine sve da zadrže odbrambene linije i svoje položaje i nanesu poraz neprijatelju".

08:59

Generalštab Ukrajine: Ruske snage napadaju na gotovo svim sektorima fronta

Ruske snage napadale su prethodnog dana gotovo na svim sektorima fronta, a zabeleženo je 155 sukoba, saopštio je jutros Generalštab oružanih snaga Ukrajine.

Na Harkovskom pravcu ruske snage su, uz podršku avijacije, izvele 12 napada na području naselja Strelečja, Krasnoje, Morohovec, Olejnikovo, Lukjanci, Gatišče, Pletenjovka, Piljna, Volčansk i Bugruvatka, prenosi Unian.

Kijev je prethodno saopštio da su ruske snage u petak ujutro pokušale da probiju odbrambenu liniju ukrajinske vojske u oblasti Harkova i da su za jačanje odbrane na taj sektor fronta upućene rezervne jedinice.

08:58

Procena ruskih gubitaka na frontu

07:59

MO Rusije: Oborene dve rakete i šest ukrajinskih dronova

Ruska PVO uništila je noćas dve rakete Točka-U i šest ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. ž

Rakete su oborene iznad Belgorodske oblasti, tri drona su uništena nad teritorijom Brjanske oblasti, dva nad Lipeckom, a jedan nad teritorijom Volgogradske oblasti, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je načelnik Volgogradske oblasti Andrej Bočarov izjavio da je dron pao na teritoriju rafinerije nafte Volgograd, što je dovelo do požara, koji je brzo ugašen.

07:58

Zamenik generalnog sekretara: NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana izjavio je da Alijansa ne planira da šalje trupe u Ukrajinu.

"Na nivou NATO-a, gde se odluke donose konsenzusom, u ovom trenutku nemamo ni planove ni političku nameru da rasporedimo NATO snage u Ukrajini", rekao je on na predstavljanju knjige, prenosi Digi24.

Prema njegovim rečima, NATO je i dalje zainteresovan da podrži Ukrajinu, kao i da obezbedi da se sukob ne razvije u konfrontaciju sa Rusijom.

Upitan o "sopstvenim crvenim linijama", nakon prelaska kojih bi NATO trebalo da interveniše u sukobu, on je odgovorio da „nije reč o kršenju crvenih linija, već o evoluciji dinamike ovog rata”.

On je naveo da ne zna koliko će sukob trajati, ali, kaže, "jedno je jasno, ovaj rat će se nastaviti".

"Na obe strane postoji mobilizacija ljudskih, materijalnih, ekonomskih, logističkih resursa i u ovom trenutku sve naznake ukazuju da će se rat produžiti", rekao je Džoana.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: