Svet 1

23.05.2024.

9:22

Reagovao ruski ambasador: Testirate naše strpljenje

Pozivi američkih političara da dozvole Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije su nepromišljeni i prete uvlačenjem SAD u sukob, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Izvor: Sputnjik

Reagovao ruski ambasador: Testirate naše strpljenje
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

"Takve provokacije su izuzetno opasne i nepromišljene. Političari i zakonodavci nastavljaju da testiraju naše strpljenje svakog dana, čujemo nove predloge za širenje vojne pomoći", rekao je diplomata.

Ambasador je istakao da kijevski režim odavno ne traži od zapadnih pokrovitelja dozvolu za gađanje civilnih objekata na teritoriji Rusije i redovno za to koristi smrtonosno oružje vojne industrije NATO.

"Naš cilj nakon izjava američkih političara, uključujući i ovih poslednjih je samo jedan - ubrzano uništiti zločince u Kijevu. To odlično shvataju naše Oružane snage, koje ostvaruju herojske pobede na frontu", poručio je Antonov.

Diplomata je zaključio da Vašington histerično reaguje na uspehe ruskih vojnika tokom specijalne operacije, a glavni cilj Kijeva je da isprovocira sukob Rusije i NATO.

"Upravo tako i treba posmatrati ideju o primeni dalekometnih američkih sistema protiv ruskih civila, pre svega žena, dece i starih. Takođe, treba dodati i podstrekivanje zapadnih država na obaranje ruskih aviona", istakao je Antonov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je pozive američkih političara da SAD dozvole Kijevu primenu američkog oružja u napadima na rusku teritoriju rečima da usijane glave u američkom Kongresu žele da dodatno izazovu tenzije oko Ukrajine.

Prethodno, grupa američkih kongresmena, na čelu sa predsedavajućim Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majkom Tarnerom, apelovala je na ministra odbrane Lojda Ostina da dozvoli Ukrajini da upotrebi američko oružje za napad na rusku teritoriju.

Zvanično, stav Pentagona po ovom pitanju ostaje nepromenjen – on se protivi upotrebi prebačenog oružja za napade na rusku teritoriju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: