Ugljanin: Turska se neće mešati

Sulejman Ugljanin kaže, po povratku iz Turske, da se zvanična Ankara, "uprkos mnogim pritiscima iz Srbije", neće mešati u politiku u Srbiji.

Info

Izvor: B92

Petak, 23.05.2008.

15:38

Default images

Nosilac Bošnjačke liste za evropski Sandžak je rekao da se to odnosi na pitanje kojoj će se političkoj opciji ta lista prikloniti u formiranju Vlade Srbije. Bošnjačka lista je pozitivno reagovala na poziv Borisa Tadića da zajedno formiramo vladu, rekao je Ugljanin, podsetivši da su prepreke za to lideri Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, odnosno SPO-a Vuk Drašković.

"To vam je isto kao kada vas domaćin pozove na kafu, a na vas pusti pašče", slikovito je opisao Ugljanin Tadićev poziv i Ljajićeve "uvrede izrečene" na njegov i na račun liste čiji je lider.

Neposredno po povratku iz Turske, Ugljanin je rekao da mu je u tim razgovorima predočeno da je iz Srbije bilo mnogo pokušaja da se utiče na opredeljujuću odluku Bošnjačke liste.

"Politička opcija koja okupi 126 poslanika ima šansu da dobije našu podršku kasnije jer - pošto je Srbija politički podeljena na dva dela - ni u kom slučaju ne želimo da imamo četiri miliona građana protiv sebe", naveo je Ugljanin.

On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru ponovio da Bošnjaci neće učiniti nijedan potez koji bi mogao da izazove neprijateljstvo srpskog naroda i ukazao da dva poslanika koje će ta politička grupacija imati u Skupštine Srbije neće biti presudna za formiranje parlamentarne većine i nove vlade.

Prema njegovim rečima, predstavnici te liste obišli su mnoge državne i međunarodne institucije tražeći od njih da "utiču na Tadića da ukine govor mržnje koji šire pojedinci sa njegove liste, što je bio uslov za postizanje eventualne postizborne saradnje".

"Tadić, međutim, ništa nije učinio na tom planu", naveo je Ugljanin, navevši očekivanje "da to neće tako i ostati".

On je rekao da je u Turskoj, kako je naveo, boravio u prijateljskoj poseti i susreo se sa predsednikom Abdulahom Gulom i premijerom Redžepom Erdoganom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: