Zakon o radio-difuziji menjati odgovorno, a ne ubrzano

Info

Izvor: Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Četvrtak, 20.07.2006.

11:02

Default images

ANEM podseća da je Zakon o radio-difuziji već dva puta menjan na brzinu i u iznudici, u leto 2004, i ponovo u leto 2005. U oba navrata insistirano je na hitnom postupku, a izmene su stupale na snagu dan nakon objavljivanja. Takva praksa se napokon mora izmeniti, imajuæi u vidu da se radi o izuzetno bitnom zakonu i o veoma osetljivoj oblasti ispoljavanja slobode izražavanja. Izmenama se mora pristupiti odgovorno, uz puno uvažavanje mišljenja širokog spektra zainteresovanih subjekata.

Pojedine odredbe predloga izmena koji se iznenada našao na dnevnom redu skupštinskog zasedanja apsolutno su neprihvatljive, posebno odredba po kojoj bi saglasnost na finansijski plan Republičke radio-difuzne agencije, umesto Skupštine, davala Vlada Srbije, što bi ozbiljno dovelo u pitanje nezavisnost i samostalnost Agencije u odnosu na izvršnu vlast. Apsolutno je neprihvatljiva i odredba po kojoj Savet sam može suspendovati svog člana kog je izabrala Skupština, ne ostavljajući mogućnost Skupštini da se o takvoj suspenziji izjasni.

Kako je istovremeno s ovim predlogom Ministarstvo kulture pokrenulo konsultacije sa zainteresovanim subjektima radi pripreme svog nacrta izmena i dopuna Zakona o radio-difuziji, ANEM predlaže narodnim poslanicima predlagačima izmena o kojima se očekuje glasanje u Skupštini da se uključe u pokrenutu javnu raspravu i doprinesu da se uz široke konsultacije i uvažavanje različitih mišljenja dođe do teksta predloga koji će oslikavati istinske potrebe radio-difuzije u Srbiji.

Saša Mirković,
Predsednik ANEM-a

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: