U inostranstvu 38 biračkih mesta

Beograd -- Za glasanje u inostranstvu na predsedničkim i parlamentarnim izborima 6. maja u Srbiji biće otvoreno 38 biračkih mesta u 22 zemlje.

Zahvaljujući novom zakonu i uvođenju jedinstvenog biračkog spiska, prvi put će biti otvoreno onoliko biračkih mesta u inostranstvu koliko je građana izrazilo želju da glasa i to podnošenjem pismenog zahteva u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu, navodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Navodi se da je za glasanje na prošlim parlamentarnim izborima 2008. godine bilo otvoreno 75 biračkih mesta u 42 države, a od ukupnog broja birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu glasala je samo jedna trećina birača.

Smanjenje broja biračkih mesta je još jedan od pozitivnih efekata uvođenja jedinstvenog biračkog spiska čiji je rezultat, između ostalog, značajna ušteda za državu i građane, ocenilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu.