Esports B92.net

Hrvatska će početi da oporezuje esportiste!

Kako prenosi hrvatski portal Index, poreska uprava Hrvatske planira da po novim propisima oporezuje i razne grupe ljudi koji do sada nisu bili na udaru poreskih službi.

Nikola Savić klan rur
Podeli

Ovo se saznalo iz prezentacije koju je poreska uprava pokazala hrvatskom ministru finansija, Zdravku Mariću. U okviru te prezentacije obelodanjeno je da će sada poreska inspekcija zakucati i na vrata onih koji su do sada mislili da su sigurni od udara državnog budžeta.

Tu mislimo na jutjubere, internet zvezde (instagram, tviter) i, za nas najvažnije, esportiste.

Esport u ovom regionu praktično da nema nikakvo uređenje na državnom nivou, i zakoni ga skoro pa ne poznaju ni kod nas ni u susednoj Hrvatskoj, dok je u zemljama poput Francuske, Rusije, Južne Koreje i drugih, on već zvanično priznat na istom nivou kao i sport, sa svim pravima i obavezama koje to donosi.

Najveći esport turniri u svetu imaju višemilionske nagradne fondove, a vrhunski profesionalni esportisti danas zarađuju veliki novac koji se kod najboljih meri u stotinama hiljada dolara tokom dosadašnje karijere, pa nije ni čudo da je ova oblast već uveliko regulisana u svetu, ali je kod nas trenutno zapostavljena u svakom pogledu, kada se tiče same države.

Da li će ovaj potez hrvatskih vlasi privuću pažnju i domaćih vlastodržaca? Ostaje nam da vidimo.

Podsećamo, ranije ove godine država je uvela porez na kupovinu igara preko onlajn platformi poput Steama, GOG-a i sličnih, ali su cene za nase tržište regulisane tako da na kraju krajnji korisnici to nisu osetili po svom džepu, na sreću domaćih gejmera.

Ostalo

HARDWARE: Logitech G613 – profesionalna bežična tastatura

Poslednjih godina vidimo eksploziju mehaničkih tastatura na tržištu proizvoda namenjnih gejmingu i eSportu, prosto kao da više niko ni ne može da se igra na standardnoj, membranskoj, tastaturi. S druge strane Logitech promoviše svoju bežičnu Lightspeed tehnologiju koja omogućava iste performanse periferija kao i kroz kabl i tako smo dobili svojevrstan prvenac – mehaničku bežičnu tastaturu G613

Ostalo utorak 17.10. 15:58 Komentara: 3

Esports naišao na nove probleme u svom proboju na Olimpijadu

Najnovija disciplina koja nas sve opčinjava a mogla bi postati Olimpijska, esports, naišao je na novu prepreku u svom proboju na najelitnije globalno, sportsko takmičenje. Iako je lobiranje iza esports disciplina dovoljno jako, a kvaliteti ovih igrača prepoznati, predsednik IOC (međunarodni olimpijski komitet), Tomas Bah je izjavio da najveći problem sada predstavlja količina nasilja u nekim igrama.

Ostalo sreda 30.08. 15:09 Komentara: 9

MSI vs PGL Major vs TI7 – šta se najviše gledalo?

Sajt esportscharts objavio je statistike sa najvećih turnira LoLa, Dote i CS:GO. Na crtu su stali PGL Major Krakow, The International 2017 i Mid-Season Invitational. Neki kažu da ovo poređenje nije fer za LoL, jer je World Championship dosta veći i popularniji turnir, ali on će se održati tek septembra. Za sada je MSI uzet za poređenje, ali ni on nije ništa lošiji.

Ostalo sreda 16.08. 01:57 Komentara: 3
strana 1 od 15 idi na stranu