Biz - B92.net

Tajna društva vode Italiju i Grčku?

Beograd -- Nove predsednike vlada Italije i Grčke povezuje članstvo u elitnom globalnom klubu. Monti, predsednik evropskog ogranka Trilateralne komisije, Papadimos - član.

Izvor: Novosti
Podeli

Za spasavanje tog projekta, sudeći prema onome što se dogodilo u Italiji i Grčkoj, ne biraju se žrtve, pa čak ni one najprekaljenije, kakav je bio decenijski premijer Italije Silvio Berluskoni, ili Grk sa bogatim političkim iskustvom Jorgos Papandreu.

No, njihove moći nisu dosezale do zahteva Evropske centralne banke i MMF, bez čije se podrške servisiranje ogromnih dugovanja graniči sa nemogućom misijom.

Od čelnika prelaznih vlada “na određeno vreme” očekuje se da spasu Italiju i Grčku od bankrota. To podrazumeva bolne mere povećanja poreza, otpuštanja viška radnika, manje ili zamrznute plate za više rada, duži radni vek za niže penzije, rezove u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, infrastrukturi... Diktat bankarske logike je neumoljiv.

Sticajem okolnosti na njihovo mesto, gotovo istovremeno, sličnim postupkom, postavljeni su premijeri sa američkim iskustvom, koje povezuje ugled stican u finansijama i bankarstvu, kao i članstvo u jednom od najelitnijih svetskih klubova.

Obojica su dugogodišnji članovi Trilateralne komisije, koju je sedamdesetih godina prošlog veka osnovao Dejvid Rokferel, pripadnik jednog od dva najveća bankarska “carstva”, okupljajući, pored ostalih, stotine korporacijskih i bankarskih lidera.

Novi premijer Italije Mario Monti u Trilateralnoj komisiji zauzima visoko mesto predsednika evropskog ogranka. Dobio je nadimak Super Monti kada je, kao evropski komesar za konkurenciju, inicirao antimonopolsku inicijativu protiv Majkrosofta i istragu povodom najave spajanja Dženeral elektrika i Hanivela.

Savetnik Goldman Saksa i kompanije Koka-Kola, Monti je i jedan od osnivača Evropske federalističke inicijative, poznate kao Grupa Spineli, koja se zalaže za snažnije integracije EU.

Na jačanju evropskih integracija aktivno je radio i novi grčki premijer Lukas Papadimos. Član Trilaterale od 1998. godine, svojevremeno ekonomista u ogranku američke centralne banke, poznate kao Boston fed, našao se na mestu guvernera Banke Grčke, u vreme kada je drahma zamenjena evrom.

Potonji zamenik predsednika Žan-Kloda Trišea u evropskoj centralnoj banci od 2002. do 2010. godine, on postaje savetnik predsednika Vlade Jorgosa Papandreua, da bi ga sada nasledio na projektu izvlačenja Grčke iz dužničke krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.