Svet

Utorak, 12.04.2022.

15:00

S&P: "Rusija je pred bankrotom"; Peskov: "Ni blizu"

Rusija je bankrotirala jer je nudila vraćanje duga u rubljama, a ne dolarima, tvrdi agencija za kreditni rejting Standard&Poors.

Izvor: Index

S&P:
Foto: Natanael Ginting/Shutterstock

Situacija je nastala kada je Rusija pokušala da plati u rubljama dve dolarske obveznice koje su dospele na naplatu 4. aprila. Agencija za kreditni rejting Standards&Poors tvrdi da je to slučaj "selektivnog bankrota", jer investitori, tj. vlasnici obveznica najverovatnije neće moći da zamene rublje za dolare.

"Selektivni bankrot" (SD) je prema definiciji S&P situacija u kojoj dužnik, u ovom slučaju Rusija, ne vraća deo svog duga, ali ne na sav dug. Kako još postoji period počeka od 30 dana, iako je dug na obveznice dospeo 4. aprila, a druge dugove Rusija vraća, situacija se još ne klasifikuje kao potpuni bankrot, prenosi Index.

Ali agencija za kreditni rejting S&P ne očekuje da će u tom roku Rusija konvertovati rublje u dolare i time vratiti dug, s obzirom na sankcije Zapada koje umanjuju "volju i tehničke mogućnosti da ispoštuje odredbe i uslove" svojih obaveza.

Kremlj tvrdi da nema temelja za bankrot, tužiće

Rusija je najavila pravne korake za osporavanje bankrota.

"Tužićemo, jer smo preduzeli sve potrebne radnje kako bi ulagači primili svoje uplate", rekao je ministar finansija Anton Siluanov za list Izvestia u ponedeljak 11. aprila.

"Pokazaćemo sudu dokaz o našim uplatama kako bismo potvrdili naše napore da plaćamo u rubljama, baš kao što smo radili u stranoj valuti. To neće biti jednostavan proces", dodao je. Nije rekao koga Rusija planira da tuži.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da bi bilo kakav bankrot bio "veštački" jer Rusija ima dolare za plaćanje, ali im jednostavno ne može pristupiti.

"Nema temelja za stvarni bankrot", rekao je Peskov. "Ni blizu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

14 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: