Putin objavio brojke

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na sastanku sa predstavnicima vlade da je stvarna dinamika u oblasti ekonomije u prošloj godini bila pozitivna.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2023.

14:32

Putin objavio brojke
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL

Kako je naveo, domaći proizvod pao je za samo 2,1 odsto za 11 meseci, a do kraja godine očekuje se pad od 2,5 odsto, prenosi RIA novosti.

Govoreći o situaciji u energetici, Putin je istakao da je, uprkos sankcijama, proizvodnja nafte povećana za oko dva odsto i iznosila je 535 miliona tona.

Zbog povećanja svetskih cena gasa, ruska preduzeća su smanjila njegovu proizvodnju, ali je povećan priliv budžeta za deset odsto, dodao je.

"Proizvodnja prirodnog gasa je smanjena za 11,8 odsto. Istovremeno, svetske cene gasa značajno su porasle zbog delovanja zapadnih zemalja, a kao rezultat toga, ruski izvoznici gasa su poslovali u poslednje dve godine sa dobrim profitom i značajno povećanim uplatama u budžetski sistem zemlje", naglasio je ruski predsednik i dodao da je deficit saveznog budžeta iznosio 2,3% BDP-a, što je, kako je ocenio, najbolji nivo deficita među zemljama G20.

Predsednik Rusije je pozvao na održavanje pozitivnog trenda u razvoju privrede, uz napomenu da su agroindustrijski kompleks i industrija povećali stope rasta. Putin je napomenuo da je to u velikoj meri omogućilo da se održi stabilnost na tržištu rada, da se postigne smanjenje nezaposlenosti na najniži nivo u novijoj istoriji.

"Naš zadatak je da podržimo i konsolidujemo pozitivan trend. Napominjem da su mnoge najvažnije prateće industrije, kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, industrija i agroindustrijski kompleks i druge, ne samo da nisu smanjile, već su povećale stope rasta prošle godine, uprkos pojačanom spoljnom pritisku”, rekao je Putin i naveo da su otvorena nova radna mesta.

Zahvalio je svim stručnjacima zaposlenim u domaćoj odbrambenoj industriji na vrednom i odgovornom radu.

"Vojno-industrijski kompleks daje veliki doprinos dinamici proizvodnih sektora. Tokom protekle godine je dobio ozbiljan zamah i nastavlja da povećava kapacitete, preduzeća rade u nekoliko smena, neka skoro danonoćno", naglasio je ruski predsednik.

On je skrenuo pažnju na situaciju u nizu industrija orijentisanih na inostrano tržište, a posebno je razgovarano o situaciji u oblasti prerade drveta.

Putin je takođe ukazao na probleme sa nepunim radnim vremenom i platama u nekim regionima. On je ukazao da inflacija direktno utiče na prihode Rusa i pozvao na povećanje njihovog profita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: