Biz - B92.net

Kraj jedne epohe: Norvežani načinju svoje blago

Oslo -- Norveška planira da, prvi put u istoriji postojanja njenog 820 milijardi dolara "teškog" suverenog nacionalnog fonda, posegne za sredstvima iz te kase.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pročitajte još:

- Ne priznaju, ali Norvežani tope blago

- Norveška bajka ima tužan kraj

- Norveška: Kad je teško - nafta

Država želi da zapuši budžetske rupe nastale zbog manjka naftnih prihoda, kao i da stimuliše privredu, izveštava njujorška agencija "Blumberg".

Manjinska koalicija u norveškoj vladi planira da naredne godine potroši 208 milijardi kruna (25,2 milijarde dolara) svog naftnog bogatstva, što je iznad priliva od 204 milijarde kruna, koliko predviđa da će dobiti sa naftnih i gasnih polja u inostranstvu, shodno zakonu o budžetu za 2016. Njujorška agencija ocenjuje da to implicira povlačenje 3,7 milijardi kruna iz nacionalnog fonda, posle ovogodišnjeg priliva od 38 milijardi kruna.

"Dobro smo pripremljeni za situaciju nalik ovoj, s obzirom na obim aktuelnih prihoda. Sadašnji prihodi, koji obuhvataju kamate, dividende i još neke stavke, gotovo su jednaki budžetskom deficitu, odnosno u visini su od 200 milijardi kruna", izjavila je portparolka tog fonda, Marte Skar.

Uzimanje sredstava iz nacionalnog fonda za pokrivanje budžetskih potreba dolazi u trenutku kada rukovodioci tog fonda, čiji je zadatak da čuvaju bogatstvo za buduće generacije, upozoravaju da će se Norveška takođe suočiti sa manjim povraćajima usled rekordno niskih kamatnih stopa.

Prema projekcijama vlade u Norveškoj, bruto domaći proizvod (BDP) zemlje će ove godine porasti za 1,3 odsto, a u narednoj godini za 1,8 odsto. Stopa nezaposlenosti će skočiti na 4,4 odsto u 2015. godini i na 4,5 odsto u 2016. godini, dok će naftne investicije pasti u ovoj, kao i u naredne dve godine.

Vlada je, takođe, saopštila da će potrošiti 4,0 milijarde kruna na plan zapošljavanja, najavljujući takođe smanjenje korporativnog poreza na 22,0 odsto do 2018. godine sa aktuelnih 27,0 odsto.

Cene nafte su u proteklim mesecima doživele kolaps, što je umanjilo poreske prihode Norveške od naftnih aktivnosti i iznos dividendi za oko dve petine, napravivši tako "rupu" u budžetu za 2016. godinu, prenosi agencija Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.