Biz - B92.net

"Kalašnjikov" u privatnim rukama

Moskva -- Rusija će privatnicima prodati 49 odsto vlasništva u "Kalašnjikov grupi", najvećem proizvođaču oružja u toj zemlji, za gotovo 41 milion dolara.

Izvor: B92, russia today
Podeli

Uprkos trogodišnjim naporima da prevaziđe dugove "Kalašnjikova", državni akcionar "Rostek" prodaće 49 odsto vlasništva privatnim investitorima, piše dnevnik "Vedomosti", a prenosi "Raša tudej".

Kako se navodi, kupci su biznismeni Aleksej Krivoručko, direktor "Aeroekspresa" (železničke linije koja povezuje Moskvu sa njenim aerodromima), i Andrej Bokarev, koji je i jedan od vlasnika "Aeroekspresa".

Bokarev je i suvlasnik železničko-transportne kompanije "Transmaš holding", preduzeća za eksploataciju uglja "Kusbasrasresugolj", i moskovskog metroa.

Uslov je bio da kupci budu ruski državljani, a dvojica biznismena su već najavili da će uložiti dodatnih 78 miliona dolara u naredne dve godine kako bi isplatili dug "Kalašnjikova", koji inače proizvođi čak 95 odsto ruskog lakog naoružanja.

Bokarev se odlučio za kupovinu akcija "Kalašnjikova" zato što poseduje "finansijski podsticaj", a Krivoručko veruje da će investicija samu sebe isplatiti kroz pet godina. Njih dvojica će voditi i poslove partnerstva sa stranim kompanijama u proizvodnji baruta i municije.

"Zeleno svetlo" za ovu transakciju dao je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, nakon sastanka sa direktorom "Rosteka" Sergejom Čemozovim.

"Javno-privatno partnerstvo je najefikasniji model da se reformiše industrija", ocenio je Čemozov, a prenose "Vedomosti".

Prodaja privatnim investitorima deo je strategije razvoja "Kalašnjikova" do 2020. godine, koju su zajednički izradili "Rostek" i Ministarstvo infustrije i trgovine Rusije.

Proizvodnja oružja je drastično opala s krajem Drugog svetskog rata, a novi udar došao je nakon pada Sovjetskog Saveza, i izlaska kompanije na globalno tržište.

"Kalašnjikov grupa" osnovana je u avgustu 2013, nakon što je fabrika "Iževsk", proizvođač legendarne puške AK-47, godinu dana ranije proglasila bankrotstvo.

"Kalašnjikov grupa" trenutno posluje u Tulu, gradu koji se nalazi južno od Moskve, i u Iževsku, gradu na Uralu, odakle potiče i dizajner njihovog najpoznatijeg proizvoda, Mihail Kalašnjikov.

Proizvodnja bi, kako se procenjuje, mogla da bude utostručena i da dostigne 1,9 miliona komada oružje godišnje, sa mogućnošću da se prihod uveća na više od 750 miliona dolara godišnje.

Mihail Kalašnjikov, tvorac legendarne puške, prebacio je svoja autorska prava na novoformiranu kompaniju oružja. Procenjeno je da njegov brend vredi čak 10 milijardi dolara.

Devedesettrogodišnji Kalašnjikov bio je komandir tenka u Drugom svetskom ratu, a pušku AK-47 razvio je u svrhu odbrane od nemačkog jurišnog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.