Biz - B92.net

"Hrana, đubrivo... Pa, kupovaće! Već kupuju"

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto EPA EFE MIKHAEL KLIMENTYEV SPUTNIK
Foto EPA EFE MIKHAEL KLIMENTYEV SPUTNIK

Predsednik Rusije je beloruskom kolegi na početku sastanka predložio da razgovaraju o ekonomiji i o situaciji u regionu, prenosi Sputnjik.

"Veoma mi je drago što ste našli vreme da doputujete i da porazgovaramo o svim pitanjima koje smo planirali da razmotrimo još u Samarkandu. Ovde je, ponavljam, veoma mnogo pitanja. Ona se tiču i situacije u regionu, ali nisu manje važna ni pitanja ekonomskog karaktera, uključujući niz pravaca o kojima smo razgovarali ranije. Tu je i posao na formiranju Savezne države, pitanja u vezi s našim planovima u oblasti hemije, prehrambenih proizvoda, đubriva", rekao je Putin.

On je ocenio da je veoma čudno to što postoji zabrana izvoza beloruskog đubriva na svetsko tržište, s obzirom na veliku globalnu potražnju za tom vrstom proizvoda.

"Nažalost, i dalje se blokira izvoz beloruskog đubriva na svetsko tržište. To je veoma čudno, jer je svetskom tržištu, posebno zemljama u razvoju, krajnje neophodna ta vrsta proizvoda. Ali to se ipak ne događa", konstatovao je Putin.

Sa svoje strane, Lukašenko je rekao je da će Zapad hranu i đubrivo kupovati iz Belorusije i da Minsk pronalazi načine i prodaje ih.

"Hrana, đubrivo... Pa, kupovaće! Već kupuju. Teže je, naravno: blokiraju ljude koji hoće da kupe, koji hoće da plate, njih blokiraju, a ne nas. Ali mi nalazimo načine i prodajemo. Cene su porasle. Nismo ih mi povećavali. Kome je to potrebno?.. Upravo sam pogledao vesti – cela Evropa kipi, najbogatija Nemačka je cela na ulici", rekao je Lukašenko na početku sastanka u Sočiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.