Ostaju bez struje: Kina objavila upozorenje

Pokrajina Lijaoning, u severoistočnom pojasu Kine, upozorila je danas da se situacija s nestašicom električne energije pogoršava.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2021.

14:55

Ostaju bez struje: Kina objavila upozorenje
Ilustracija: Olleg/Shutterstock

To se dešava uprkos naporima vlade da poveća snabdevanje ugljem i upravlja potrošnjom struje u uslovima postpandemijske energetske krize koja pogađa mnogo zemalja sveta.

Vlasti Lijaoninga podigle su danas nivo upozorenja o deficitu električne energije na najviši drugi nivo, po peti put u dve sedmice, navodeći da bi manjak mogao dostići skoro 5,0 gigavata (GW), prenosi Rojters.

Lijaoning je najveća ekonomija na severoistoku zemlje, koja troši najviše energije od tri provincije u tom kineskom industrijskom regionu. U toj pokrajini se sprovode obustave u snabdevanju strujom od sredine septembra. Upozorenje drugog nivoa odgovara deficitu struje od 10 do 20 posto ukupne tražnje za električnom energijom.

"Srbija zaslužila privilegovan status"

S oporavkom globalne ekonomske aktivnosti nakon ukidanja mera ograničenja zbog pandemije, na površinu je isplivao problem nestašice goriva koja se koriste za proizvodnju električne energije u Kini i drugim zemljama, a s kojim se bore industrije i vlade na pragu ulaska severne hemisfere u zimsku sezonu.

"Nestašica električne energije mogla bi 11. oktobra da dostigne 4,74 gigavata (GW)", navodi se u obaveštenju koje je izdalo pokrajinsko ministarstvo Lijaoninga za industriju i informisanje. Naredba o isključivanju korisnika sa energetske mreže važi od 6.00 časova ujutru (22 sata po GMT u nedelju), navodi se u saopštenju.

U toj pokrajini su upozorenja o drugom nivou restrikcija takođe bila na snazi tokom poslednja tri dana septembra, kada je dnevni deficit električne energije dostizao čak 5,4 GW, ostvljajući stotine hiljada domaćinstava bez struje i primoravajući industrijska postrojenja na obustavu proizvodnje.

Nestašica uglja katapultirala cene nafte

Pad proizvodnje iz elektrana usledio je zbog smanjenog snabdevanja i ogromnih cena uglja, koji se koristi za proizvodnju više od 70 posto električne energije u tom regionu.

Proizvodnja vetroparkova je takođe posustala zbog male brzine vetra. Energija vetra učestvovala je sa 8,2 posto u proizvodnji struje u provinciji Lijaoning 2020. godine.

Vučić: Držimo najnižu moguću cenu u Evropi

Kako je tokom minulog vikenda poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što se struje tiče, u pogon je pušteno dodatnih 180 megavata električne energije čuvane u rezervi, kako bi se spustila berzanska cena i kako bi se pomoglo domaćim privrednicima.

"Za građane držimo najnižu moguću cenu u Evropi – Srbija ima najnižu cenu električne energije u Evropi za domaćinstva. Mi smo daleko od toga da imamo najniže plate, imamo najviše plate u regionu. Gledamo da pomognemo privrednicima, razgovaramo i sa Privrednom komorom Srbije, razgovaramo sa svima, imamo liberalizovano tržište, to je bio zahtev za treći energetski paket EU, dakle gledamo kako da njima isporučimo električnu energiju da bude jeftinije. Uspeli smo u poslednja dva dana da drastično spustimo cenu ali i dalje nisam zadovoljan", rekao je Vučić.

Ovo, istakao je, znači da moraju da se podižu obnovljivi izvori, ali i da je bila pametna odluka da ne gasimo naše ugljenokope i rudnike.

"Znate ko ima najbolju cenu struje u Evropi u ovom trenutku? Mi imamo za stanovništvo, al to je zato što država Srbija to subvencioniše, ali na tržištu najbolju cenu ima Poljska. A zašto? Zato što nisu hteli da poslušaju neke i da ugase i zatvore svoje rudnike uglja. Nedeljama imaju najbolju cenu, a šta su radili svi drugi? Englezi vraćaju rudnike uglja, Bugari vraćaju sve zato što im treba za balans energije, zato što vetar i solar nisu dobri za balans energije. A mi sada razgovaramo sa Amerikancima, sa Emiratima, sa ne znam kim sve da radimo Đerdap 3, da radimo Bistricu da bismo za 15 odsto podigli naše ukupne kapacitete za proizvodnju električne energije", dodao je. Podsetimo, predsednik Vučić govorio je juče i o gasnoj krizi kazavši da ćemo imati krizu koja će da utiče na povećanje svih cena.

"Kod nas u Srbiji malo manje i zahvalni smo na tome ruskim partnerima. Imaćemo najjeftiniju cenu u celoj Evropi", jasan je bio Vučić istakavši i da "rastu cene i hrane i građevinskih materijala svugde u Evropi".

Takođe, Vučić se pita "kako to Rusi na nas vrše uticaj preko energetike".

"Pa mi vršimo pritisak na njih, ne oni na nas. Odakle da nađem gas? Svi hoće toplu sobu, svi hoće da šetaju u kratkim majicama, a kako? Odakle taj gas? Pa nema."

Kako je kazao, dali su nam najpovoljniju cenu, a na pitanje da li ima garanciju, poručio je da "ima obećanje Lavrova i Borisova da će da mole Putina da imamo najpovoljniju cenu".

"Znam čoveka, znam Putina. I mogu da vam kažem da ćemo imati najpovoljniju cenu", zaključio je Vučić u obraćanju medijima nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: