Rusi doneli zakon koji je razbesneo Francusku

Ko ima pravo na termin "šampanjac"?

Svet

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2021.

09:45

Rusi doneli zakon koji je razbesneo Francusku
Ilustracija: Depositphotos, doroshin

Francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi izjavio je danas da se naziv ''šampanjac'' može koristiti samo za penušava vina proizvedena u istoimenom regionu u Francuskoj, iako druge države s vremena na vreme pokušavaju da polažu pravo na taj naziv kao da je njihov.

Denormandi je time reagovao na vest da je Rusija u petak donela zakon kojim se od stranih proizvođača penušavih vina zahteva da svoj proizvod kao takav opisuju na poleđini boce, a ne i na prednjoj strani, dok samo proizvođači ruskog "šampanjskog" mogu i dalje da koriste izraz, prenosi Rojters.

"Možete da zamislite reakciju francuskih vlasti", rekao je Denormandi za radio Sud, naglašavajući da reč "šampanjac" potiče iz istoimenog "predivnog regiona Francuske, gde se proizvodi šampanjac".

Podsetimo, odnedavno je sličnim povodom burno i na relaciji Italija-Hrvatska. Ove dve zemlje obnovile su spor u vezi sa vinom prošek ili proseko.

Pri tome Italija nastoji drugi put da blokira napore Hrvatske da od EU dobije specijalno priznanje za svoje dezertno vino.

Italija je 2013. uspešno argumentovala da je ime prošek suviše slično italijanskom nazivu proseko, prenosi Gardijan.

Hrvatski vinari su potom ustali u odbranu svog vekovima starog dezertnog vina, prošeka.

Hrvati su svoju slaninu zaštitili u EU, a mi našu?

Italija je saopštila da će po svaku cenu braniti proseko nakon što je Hrvatska aplicirala Evropskoj komisiji da dobije specijalno priznanje za prošek.

Hrvatski vinari su se složili da su dva naziva slična, ali njihov argument je da potrošači mogu lako da ih razlikuju.

Predsednik italijanske pokrajine Veneto Luka Zaja rekao je da se proseko "mora braniti na svakom nivou".

Glavno udruženje poljoprivrednika u Italiji, Koldireti, saopštilo je da borba Hrvatske za proseko, odnosno prosek, predstavlja "napad na brend Made in Italy".

Rat oko "Proseka" i "Prošeka" podseća na spor u EU oko kobasice "Kranjske kobasice" i "Keze krajner" između Slovenije i Austrije, kao i spor oko vina po imenu "Tokai" između Italije i Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

21 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: