Svet 3

28.04.2024.

11:48

Imaju novog "keca u rukavu" VIDEO

Iranska vojska predstavila je novi dron za napad dizajniran da leti u mete i eksplodira, poput onih koje je Rusija koristila u ratu u Ukrajini.

Izvor: Index.hr

Imaju novog "keca u rukavu" VIDEO
Shutterstock/Parilov

Podeli:

Kako navodi državna novinska agencija Tasnim, novi iranski dron, čije ime još nije objavljeno, sličan je ruskom dronu Zala Lancet, koji je prvi put proizveden 2020.

Iran tvrdi da je postigao veliki napredak u proizvodnji bespilotnih letelica poslednjih godina, a ruske snage u invaziji na Ukrajinu uveliko koriste bespilotne letelice iranske proizvodnje.

Sjedinjene Države, Britanija i Kanada uvele su u četvrtak nove sankcije Teheranu, koje ciljaju na proizvodnju i izvoz dronova, nakon iranskih vazdušnih napada na Izrael. Iran je ljutito osudio sankcije.

"Ove sankcije neće uticati na našu volju, naprotiv... one će samo ojačati volju naše vojne sile i nezavisnosti", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani.

Kanaani je tvrdio da Iran ima legitimno pravo da se naoruža u odbranu zemlje, kao što je legitimno da preduzme vojnu akciju protiv neprijateljske agresije kao što je izraelska.

Iranski napadi na Izrael usledili su nakon navodnog izraelskog vazdušnog napada na kompleks iranskog konzulata u Damasku, u kojem su, između ostalih, poginuli visoki oficiri Korpusa garde islamske revolucije.

Pročitajte i:

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: