Jeftinije kupiti nov uređaj, nego popraviti stari?

Borzan se zalaže da cena rezervnih delova mora biti do maksimalno 30 posto cene novog uređaja.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.03.2021.

15:30

Jeftinije kupiti nov uređaj, nego popraviti stari?
Ilustracija: Iakov Filimonov/Shutterstock

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan je u razmeni mišljenja s poverenikom Evropske komisije za zaštitu potrošača Didijeom Rejndersom naglasila kako građani žele da im se osigura zakonsko pravo na popravke i zabrana ugrađenih kvarova u proizvodima, saopštila je kancelarija zastupnice.

Istraživanja su pokazala kako je čak 76 posto građana EU doživelo prerano kvarenje uređaja, a najviše se žale na smartfone i kućne aparate. Nažalost, kada odnesu uređaj na popravku, najčešće odustanu jer rezervni deo, ako ga uopšte ima na tržištu, košta kao novi uređaj, istaka je Biljana Borzan u raspravi.

Čak 44 posto građana navodi skupoću popravke kao razlog za kupovinu novog uređaja. Borzan se zalaže da cena rezervnih delova mora biti do maksimalno 30 posto cene novog uređaja, a rezervni delovi moraju biti dostupni na tržištu minimalno oko deset godina, te dostavljeni u roku od dve nedelje, piše zimo.dnevnik.hr.

"Građani su za kvalitet voljni da plate i više ako treba. U Hrvatskoj je čak dve trećine građana platilo više za proizvode koji su bolji za okolinu. Želim osigurati da do leta Komisija predloži zakon koji će doneti stvarne promene u svakodnevni život naših ljudi te osigurati da zaista dobijemo najbolje za svoj novac", kaže Borzan.

Poverenik Rejnders je rekao da će zakon obuhvatiti i zabranu ugrađenih kvarova koju je Borzan ispregovarala u poziciji Evropskog parlamenta. Naime, istraživanja su pokazala da se najviše uređaja kvari u drugoj i trećoj godini rada kada im istekne obavezna garancija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: