Nastavlja se saga o "Vojnim preduzećima komunističke Kine"

Kina je oštro kritikovala danas američku vladu zbog politizacije trgovinskih pitanja.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 04.01.2021.

09:52

Nastavlja se saga o
Foto: Depositphotos, gioiak2

Reakcija je usledila nakon što je Njujorška berza počela proces delistiranja tri kineske telekom kompanije za koje Vašington tvrdi da su povezane s vojnom industrijom te zemlje.

“Kina se suprotstavlja američkoj zloupotrebi državne bezbednosti time što kineske kompanije uvršćuju na takozvanu listu ‘Vojnih preduzeća komunističke Kine’ i preduzeće neophodne protivmere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih kompanija”, saopštilo je Ministarstvo trgovine u Pekingu.

Taj postupak Vašingtona će “u velikoj meri oslabiti poverenje svih u američko tržište kapitala”, ocenjeno je u kineskom saopštenju.

Peking će preduzeti neophodne mere za zaštitu zakonitih prava kineskih kompanija, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na redovnom brifingu za medije, prenosi Rojters.

Ipak, pomenuto ministarstvo nije navelo detalje o tome koje će mere preduzeti. Njujorška berza (NYSE) je krajem prošle nedelje saopštila da će započeti postupak delistiranja kompanija Čajna Mobajl, Čajna Junikom i Čajna Telekom shodno odluci predsednika Donalda Trampa donetoj u novembru 2020. o zabrani američkih ulaganja u firme koje su vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Zabrana ulaganja treba da stupi na snagu 11. januara, samo nekoliko dana uoči predviđene inauguracije novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Prema saopštenju Volstrita, trgovanje akcijama ovih kompanija će najranije biti obustavljeno 7. januara, a najkasnije 11. januara.

Trampova administracija je posebno u poslednjih nekoliko nedelja njegove vladavine pojačala ekonomske sankcije i zabranila putovanja kineskim privrednicima, državnim i zvaničnicima Komunističke partije.

U decembru su SAD najavile skraćenje važenja važenja viza za članove Komunističke partije Kine i njihove porodice sa deset godina na mesec dana.

Kineski tehnološki gigant Huavej je isključen sa američkog tržišta i SAD su lobirale da ga zabrane druge zemlje, u čemu su imale samo delimičnog uspeha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: