Rusija preskočila Saudijsku Arabiju u isporukama nafte u Ameriku

Rusija se našla na trećem mestu po isporukama nafte i naftnih derivata u SAD u prvom kvartalu 2020. godine.

Svet

Izvor: Sputnik

Petak, 29.05.2020.

19:20

Rusija preskočila Saudijsku Arabiju u isporukama nafte u Ameriku
Foto: Epa, Clemens Bilan

Isporučeno je 56,45 miliona barela nafte, što je dva puta više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Uprave za energetske informacije američkog Ministarstvo energetike.

Osnovni deo isporuka iz Rusije čine naftni derivati, dok je izvoz nafte iznosio samo 11,16 miliona barela.

U martu je u SAD stiglo nešto više od 20 miliona barela nafte i naftnih proizvoda (treće mesto na spisku isporučilaca), od njih je čista nafta – 4,89 miliona barela. Prema tom pokazatelju Rusija je zauzela sedmo mesto, posle Kanade, Meksika, Saudijske Arabije, Kolumbije, Iraka i Ekvadora, prenosi Sputnjik.

Na kraju marta izvoz ruskog goriva u SAD porastao je dva puta u odnosu na prošlu godinu. S tim da su samo isporuke nafte porasle za 68 odsto.

Rusija je na tom spisku preskočila Saudijsku Arabiju koja je zauzela četvrto mesto među izvoznicima nafte i naftnih proizvoda u SAD (40,6 miliona barela od početka godine i 13,8 miliona barela u martu.

Glavni isporučioci su Kanada, koja je u prvom kvartalu isporučila u SAD 407,87 miliona barela, dok je drugo mesto zauzeo Meksiko - 74,64 miliona barela.
SAD su u martu uvezle 195,18 miliona barela nafte, a u prvom kvartalu 582,9 miliona barela nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: