Lideri Libana protiv plaćanja dugova, sve bliže bankrotu

Lideri Libana protive se otplati dugova te zemlje, saopšteno je danas iz predsedništva Libana, prenosi Rojters.

Svet

Izvor: B92

Subota, 07.03.2020.

11:24

Lideri Libana protiv plaćanja dugova, sve bliže bankrotu
Foto: Depositphotos/johan10

To ukazuje na mogućnost da se ta teško zadužena zemlja primiče proglašenju bankrota pod pritiskom velike finansijske krize.

Saopštenje iz predsedništva usledilo je nakon sastanka predsednika, premijera, predsednika parlamenta, guvernera centralne banke i šefa udruženja banaka te države.

"Učesnici sastanka jednoglasno su podržali vladu u izboru načina na koji će upravljati državnim dugom, osim plaćanja dospelih potraživanja", saopšteno je iz predsedništva nakon sastanka.

Nemogućnost plaćanja dugova označila bi novu fazu u finansijskoj krizi koja potresa ekonomiju Libana od oktobra, zbog koje je vrednost lokalne valute skliznula 40 procenata a vodeće banke ograničile su štedišama pun pristup depozitima.

Rojters je iz neimenovanih izvora saznao u petak da će danas Liban objaviti kako ne može da isplati obveznice koje dospevaju i želi da restrukturira dug u inostranoj valuti koji dostiže vrednost od 31 milijardu dolara, osim ukoliko u poslednji čas ne postigne dogovor sa kreditorima da bi izbegao bankrot.

Kako prenosi Rojters, premijer Hasan Dijab objaviće odluku vlade Libana u vezi sa dugovanjima danas, samo dva dana pre nego što na naplatu dospevaju evroobveznice vredne 1,2 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: