Niko je neće: Šećerana bez kupca 14. put

Druga ovogodišnja prodaja imovine bijeljinske Šećerane po ceni od 8,5 miliona KM prošla je bez ijedne ponude.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2020.

09:50

Niko je neće: Šećerana bez kupca 14. put
Foto: Ilustracija, Depositphotos, natazhekova

To su za Nezavisne novine potvrdili Vojislav Nikolić, predsednik Odbora poverilaca Šećerane, i Nebojša Matić, stečajni upravnik Šećerane.

Prema njihovim rečima, niko nije izvršio uplatu depozita, niti je iko podneo pismenu ponudu za kupovinu imovine stečajnog dužnika.

Nikolić je istakao da je Odbor poverilaca dao odobrenje stečajnom upravniku da nastavi s prodajom.

"Stečajni upravnik će objaviti novi oglas sa početnom cenom umanjenom za 500.000 KM", rekao je Nikolić.

"Možemo računati da će u sredu ili četvrtak oglas biti objavljen, a rok za predaju ponuda je 15 dana", kazao je Nikolić.

Prema tome, nova javna prodaja ovog bijeljinskog preduzeća, koje je od 2015. godine u stečaju, može se očekivati već početkom marta po ceni od osam miliona KM.

Nikolić je naveo da je jedna od tački dnevnog reda bila i o 26 stanova na Crnogorskom primorju koji su bili u vlasništvu bijeljinske fabrike šećera.

"Mi smo tražili od stečajnog upravnika da realizuje naredbu Skupštine poverilaca i da pošalje dopis Vladi RS sa zahtevom da se preispita odluka kojom Vlada preuzima stanove koji su vlasništvo Šećerane", rekao je Nikolić i dodao da je stečajni upravnik preuzeo tu obavezu, koju je trebalo da izvrši još u novembru prošle godine.

Matić, koji je vraćen na poziciju stečajnog upravnika Šećerane nakon što je krajem novembra 2019. godine Viši privredni sud u Banjaluci usvojio njegovu žalbu na rješenje stečajnog suda koji ga je smijenio prošle godine na inicijativu grupe poverilaca, kazao je da je za mart zakazana sledeća licitacija ove fabrike šećera.

Dodao je da je trenutna odluka da se Šećerana putem javnih licitacija prodaje do sedam miliona KM.

"Ukoliko niko ne bude dao ponudu za osam miliona KM, cenu ćemo spustiti na 7,5 miliona KM i tako do sedam miliona. Ako se niko ne javi ni na sedam miliona KM, onda će Skupština poverilaca ponovo da zaseda i doneće novu odluku šta dalje da se uradi", objasnio je Matić.

Dodao je da je tokom dve godine koliko on vodi stečajni postupak bilo nekoliko zainteresovanih kupaca, ali da je jedino firma "Pavgord" ponudila pet miliona KM i uplatili su depozit od 100.000 KM.

"Skupština poverilaca odbila je njihovu ponudu, jer su smatrali da imovina stečajnog dužnika vredi više", rekao je Matić.

Dodao je da su osim ove firme ozbiljne ponude za kupovinu bijeljinske fabrike šećera poslale i "Soltis" i "Sarijel" iz Turske, zatim Goran Bajkić iz Banjaluke, investitor Dragan Guru Đuragin iz Hongkonga, ali da niko od njih nije uplatio depozit, niti na bilo koji drugi način dao garanciju za ponudu.

Dodao je da će već danas biti dostavljen dopis Vladi RS da preispita svoju odluku u vezi sa 26 stanova u naselju Plava školjka u Bijeloj, površine 1.300 metara kvadratnih, na lokaciji 100 metara od mora, čija bi tržišna vrednost mogla dostići dva miliona evra.

Bijeljinska Šećerana je bezuspešno licitirana po 14. put, a prazna stoji već 12 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: