Poljaci se vraćaju kući: Konačno zaustavljen trend iseljavanja

Prvi put u poslednjih osam godina, broj Poljaka koji živi i radi u inostranstvu je smanjen.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2019.

09:28

Poljaci se vraćaju kući: Konačno zaustavljen trend iseljavanja
Foto: Epa, Enric Fontcuberta

Vlada u Varšavi traži način kako da pronađe dovoljno radnika za rastuću ekonomiju, a prema podacima tamošnjeg statističkog zavoda, do prošle godine van granica domovine živelo je oko 2,5 miliona Poljaka, što je 85.000 manje nego prethodne godine.

Pad broja emigranata gotovo je u potpunosti rezultat povratka iz Velike Britanije zbog nesigurnog statusa građana Evropske unije nakon Bregzita.

Koji god razlog bio, povratak zemljaka razveselio je vladajuću konzervativnu stranku Pravo i pravda koja posebnim merama namerava da podstakne povratak emigranata, piše Poslovni dnevnik, a prenosi Investitor.

Projekcije govore da će se stanovništvo Poljske do 2050. smanjiti za 12 odsto.

"Naš dohodak po stanovniku je najmanje pet odsto niži zbog odliva radnika. To je ogroman porez koji je Poljska platila bogatim državama Zapada. Takav porez siromašnih prema bogatima nije normalan", kazao je prošlog meseca poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Jakub Krupa, član odbora POSK-a, najvećeg centra poljske zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu, ističe kako je Bregzit bio okidač za razmišljanje o povratku, ali da su razlozi onih koji su krenuli u smeru istoka ipak više lične prirode.

"Većina povratnika je shvatila da je ostvarila ciljeve zbog kojih je došla u Veliku Britaniju, bilo da se radi o uštedi novca za kupovinu nekretnine u Poljskoj, razvoju karijere ili zasnivanju porodice", ocenjuje Krupa.

Od razloga povratka ne treba zanemariti ni daleko niže troškove života, čak i u velikim gradovima poput Varšave, Krakova ili Gdanjska.

Jakub Krupa ističe kako će za mnoge povratnike koji su godinama živeli na Zapadu, proces prilagođavanja na konzervativno poljsko društvo biti zahtevan.

"Za mnoge, selidba nazad u Poljsku nije povratak, već još jedna emigracija", navodi Krupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: