Pomračena perspektiva globalne ekonomije: Uporen rast BDP-a Francuske

Pariz -- Francuska privreda bi trebalo da poraste po stopi od 0,2 odsto u četvrtom tromesečju, procenila je danas Centralna banka Francuske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/ROMAN PILIPEY
Foto: Epa/ROMAN PILIPEY

To bi predstavljalo usporavanje u odnosu na treći kvartal, zbog toga što međunarodni trgovinski sporovi pomračuju perspektive globalne ekonomije, ocenjuje agencija Rojters. Očekuje se da će industrijska proizvodnja biti sporija u novembru.

Industrija će usporiti sa proizvodnjom posebno među proizvođačima automobila, jer je industrija pogođena trgovinskim sporovima i usporavanjem građevinskog sektora, navodi se u istraživanju francuske centralne banke.

Indeks koji meri raspoloženje u sektoru usluga pao je na 98 poena u oktobru sa 99 poena u septembru, dok je indeks koji meri raspoloženje u sektoru industrije porastao na 98 poena sa 96 poena.

Dodaje se i to da je francuska ekonomija uspela da nadvlada prognoze o usporavanju u trećem kvartalu, nakon što je vlada ubrizgala više milijardi evra podsticaja.

Privredni rast u trećem kvartalu od 0,3 odsto bio je dobra vest za francuskog predsednika Emanuela Makrona. Ipak, zabrinutost je prisutna i dalje. Najveći problem je uticaj međunarodnih trgovinskih sporova, kako na evrozonu, tako i na globalnu ekonomiju, ocenjuje britanska agencija.

strana 1 od 195 idi na stranu