Svet

Četvrtak, 25.07.2019.

08:35

Tramp stavio veto na zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i Emiratima

Predsednik SAD Donald Tramp stavio je veto na tri kongresne rezolucije koje sprečavaju vladu da mimo Kongresa proda Saudijskoj Arabiji i UAE oružje i opremu.

Izvor: Tanjug

Tramp stavio veto na zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i Emiratima
FOTO: EPA, ZACH GIBSON

Ta oprema vredna je više milijardi dolara.

Državni sekretar Majk Pompeo prošlog meseca je naveo iransku pretnju kao razlog za odobravanje prodaje vredne 8,1 milijardu dolara američkim saveznicima u Persijskom zalivu.

Međutim, Trampova odluka da proda oružje, doneta u maju, na neki način je zaobilazila kongresni izveštaj po tom pitanju i razljutila je poslanike. Demokrate i republikanci u Senatu su se udružili da bi doneli rezolucije o blokadi prodaje. To je viđeno kao dvopartijski udar na spoljnu politiku Bele kuće.

Američka vlada je tvrdila da bi zaustavljanje prodaje poslalo signal da SAD ne stoje uz svoje partnere i saveznike, posebno u vreme kada se oni suočavaju sa sve većim pretnjama. Rijad i Abu Dabi bi kupili hiljade navođenih raketa, bombi i druge municije, kao i opremu za održavanje aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: