Aktuelno 3

09.05.2024.

12:35

Posle povlačenja vakcina, oglasila se Astra Zeneka

Astra Zeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida-19 nekoliko meseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove retke i opasne nuspojave.

Izvor: B92.net

Posle povlačenja vakcina, oglasila se Astra Zeneka
Shutterstock/StanislavSukhin

Podeli:

Oni su saopštili da se vakcina više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je ova britansko-švedska farmaceutska kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet.

Zahtev za povlačenje vakcine podnet je 5. marta i 8. je stupio na snagu.

Astra Zeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida-19, preneo je ranije britanski Telegraf.

Astra Zeneka se danas oglasila zvaničnim saopštenjem koje prenosimo u celosti:

"Povodom navoda da naša kompanija povlači vakcinu Vaxzevria, protiv virusa COVID-19 sa svetskog tržišta, ovom prilikom želimo da obavestimo javnost da smo izuzetno ponosni na ulogu koju je pomenuta vakcina imala u okončanju globalne pandemije. U prilog tome govore i podaci, prema nezavisnim procenama, da je samo u prvoj godini korišćenja spašeno preko 6.5 miliona života, a globalno je isporučeno preko tri milijarde doza. Pored toga, želimo da istaknemo da smo kao kompanija shvatili ozbiljnost trenutka u kom smo se svi našli, te u pandemiji omogućili jednaku i istovremenu dostupnost vakcini zemljama širom sveta, odričući se profita od vakcina, tokom trajanja pandemije. Naši napori u razvijanju vakcina protiv kovida prepoznati su od strane vlada širom sveta i smatraju se ključnim za okončanje globalne pandemije.

Na osnovu obimnih dokaza iz kliničkih ispitivanja i dostupnih podataka, Vaxzevria je neprekidno pokazivala prihvatljiv profil bezbednosti, dok regulatorna tela širom sveta dosledno ističu da su koristi vakcinacije veće od rizika od izuzetno retkih mogućih sporednih efekata.

Budući da su u međuvremenu razvijene vakcine koje štite od više različitih sojeva virusa COVID-19, upravo to je dovelo do smanjenja potražnje za Vaxzevriom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje", zaključuju.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: