Svet 6

09.05.2024.

13:58

Nemačka se naoružava – dobavljač Amerika: Potpisano 380 ugovora

Nemačka je za Bundesver od SAD naručila naoružanja i opreme za 23 milijarde evra, kroz oko 380 ugovora sa američkim proizvođačima, rekao je ministar odbrane Boris Pistorijus u Filadelfiji u sredu.

Izvor: dpa

Nemačka se naoružava – dobavljač Amerika: Potpisano 380 ugovora
BoJack/Shutterstock

Podeli:

Pistorijus je u tom gradu posetio fabriku vojnih helikoptera u vlasništvu Boinga.

Fabrika, između ostalog, proizvodi teški transportni helikopter CH47-F Činuk (Chinook), kojih je Nemačka naručila 60, u najsavremenijoj varijanti Blok II.

Ministar je ponovio da Nemačka namerava da modernizuje vojsku nabavkama sa tržišta, umesto da to čini sporim i skupim razvojem sopstvenih kapaciteta.

"Tako ćemo, a ovo je primer, ubuduće moći ... brzo, uz predvidive troškove, moći da realizujemo svoje projekte".

Pistorijus je ukazao da postojeći specijalni fond za Bundesver sa 100 milijardi evra neće pokriti sve potrebe, jer tek predstoji nabavka "dve fregate, možda dve podmornice, sistemima Iris-T i tenkove".

"Dakle, čitav niz stavki treba da naručimo sada ili uskoro, kada bude novca za to", dodao je.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: