Fejsbuk opet na udaru: Bitkoin pao zbog libre

Njujork -- Vrednost bitkoina pala je nakon kritika koje je izneo predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel povodom Fejsbukovog plana za lansiranje vlastite kripto valute.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/kuprevich
Foto: Depositphotos/kuprevich

Ova društvena mreža želi da pokrene svoju digitalnu valutu zajedno sa konzorcijumom kompanija, u kojem su i Uber i Visa. "Libra izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu privatnosti, pranja novca, zaštite potrošača, finansijske stabilnosti. To su pitanja koja treba da se rešavaju sveobuhvatno i javno", rekao je Pauel.

Bitkoin, koji je zabeležio meteorski rast u 2019. godini od čak 200 procenata, pao je danas za 12 odsto na oko 11.300 dolara, prema podacima KoinDesk-a, izveštava američka tv mreža CNBC.

Pre samo dve nedelje ova kriptovaluta je dostigla 17-mesečni maksimum iznad 13.000 dolara. Pad je počeo kada je Pauel u obraćanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa izrazio zabrinutost zbog planiranog lansiranja Fejsbukove digitalne valute, libre.

Planirano je da libra bude token vezan za grupu državnih valuta i dužničkih hartija, kako bi se minimizovale njegove kursne oscilacije. Bitkoin nije jedina virtuelna valuta koja je pala posle Pauelovih komentara. Naime, pad su zabeležile i druga i treća najveća svetska kripto valuta - etereum i XRP. Etereum je potonuo za 13 procenata na 270 dolara, dok je XRP izgubio 15 odsto vrednosti, spustivši se na oko 33 centa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu