Tursko čudo: Predstavili projekat - avion 5. generacije koji će zameniti F-16 FOTO

Turska kompanija Turkiš erospejs (Turkish Aerospace) otkrila je kako će izgledati turski borbeni avion 5. generacije koji se razvija u programu TF-X.

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.06.2019.

15:20

Tursko čudo: Predstavili projekat - avion 5. generacije koji će zameniti F-16 FOTO
Foto: Epa, IAN LANGSDON

Ovaj događaj bi se nekoliko godina ranije mogao smatrati vesnikom blistave budućnosti turske vazduhoplovne industrije ali su poslednji politički događaji uticali na to da razvoj projekta postane nesiguran i neizvestan.

Odnosi između SAD i Turske značajno su pogoršani pošto Ankara ne odustaje od nabavke ruskog raketnog sistema PVO S-400 zbog koje će Turska verovatno biti izbačena iz programa razvoja američkog borbenog aviona Lockheed Martin F-35. Obuka turskih pilota u SAD je već prekinuta dok će pripadnici vazduhoplovnotehničke službe ipak završiti svoju obuku, piše specijalizovani portal Tangosix.rs

U lancu snabdevanja delovima za proizvodnju F-35 učestvuje deset turskih firmi koje proizvode oko 800 različitih rezervnih delova. Zvaničnici u SAD već traže alternative, ali će nedostatak delova iz Turske uticati da se u naredne dve godine uspori isporuka 50-75 aviona. Istovremeno, SAD su u Turskoj prekinule aktivnosti ka uspostavljanju servisnog centra za motore.
Foto: Epa, IAN LANGSDON
Turska je još 2002. godine postala sedmi internacionalni partner u programu Džoint strajk fajter, do sada je u njega uložila 1,25 milijardi dolara, tokom godina je iskazala potrebu za nabavku oko 100 F-35A koji bi vredeli oko 11 milijardi dolara, a već 2007. godine njena vazduhoplovna industrija postala je važna karika u proizvodnji delova. Do sada je međutim naručeno samo 6 aviona, prva dva januara 2012. a tri godine kasnije još četiri. Primopredaja prvog F-35A izvršena je krajem juna prošle godine a prvi turski pilot imao je svoj prvi let krajem avgusta.

Nabavkom F-35 Turska bi zamenila lovce-bombardere F-4 fantom II a takođe bi nadopunila svoju veliku floti višenamenskih borbenih aviona F-16 fajting falkon. Turska nikada nije bila zadovoljna visokom cenom razvoja i nabavke aviona F-35 pa je još sredinom decembra 2010. odlučeno da se krene u razvoj sopstvenog borbenog aviona 5. generacije koji bi u RV Turske zamenio F-16.

Program TF-X zvanično je započeo sredinom marta 2015. kada je turska vlada objavila Zahtev za informacijom (RFI-Request for Information) za program konstruisanja, razvoja i proizvodnje domaćeg borbenog aviona.

Na ceremoniji otkrivanja modela aviona programa TF-X, izvršni direktor Turkish Aerospace Temel Kotil izjavio je da se prvo prikazivanje prototipa očekuje 2023., prvi let 2025. godine a uvođenje u naoružanje 2028. Kako su odnosi Turske i zapada sve gori, ovo može zvučati previše optimistično i nerealno jer se turska vazduhoplovna industrija još uvek u svojim projektima veoma mnogo oslanja na stranu tehnologiju koja joj u slučaju uvođenja raznih sankcija i ograničenja može pokvariti planove pa čak dovesti i do obustavljanja razvoja.

U projektovanju aviona programa TF-X aktivno je učestvovala britanska kompanija BAE sistems a najozbiljniji kandidat za obezbeđivanje pogonske grupe je takođe britanska firma Rols Rojs. Iako Turska nastoji da u budućnosti dobar deo svojih potreba za vojnim avionima i helikopterima zadovolji iz domaćih izvora, svi projekti koji su u razvoju i dalje sadrže komponente strane proizvodnje a naročito se to odnosi na motore odnosno pogonsku grupu. U nastojanju da postane globalna vazdušno-kosmička sila, Turska aktivno radi na programima školskog aviona, lakog jurišnog protivpobunjeničkog aviona, školsko-borbenog aviona, vođenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava, višenamenskih i borbenih helikoptera, izviđačkih i izviđačko-borbenih bespilotnih letelica a TF-X bi bio vrhunac razvoja namenske industrije.
Foto: Epa, IAN LANGSDON

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: