Kinezi svetski šampioni u plaćanju računa preko mobilnog telefona

Više od pola milijarde ljudi u Kini će ove godine plaćati preko svojih telefona račune u prodavnicama, utvrdilo je istraživanje Digital Market Outlook-a.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 16.06.2019.

14:19

Kinezi svetski šampioni u plaćanju računa preko mobilnog telefona
FOTO: EPA, HARISH TYAGI

Kineskim tržištem aplikacija za plaćanje dominiraju veliki igrači Alipay i WeChat Pay koji su široko prihvaćeni od vlasnika prodavnica, ugostitelja i potrošača.

U zemlji u kojoj mnogo malih preduzeća snabdeva kupce, korišćenje kreditnih kartica nikada nije bilo široko prihvaćeno, što je dovelo do toga da preduzeća gotovinsko plaćanje prebace u plaćanje preko aplikacije na mobilnom, piše WEF.

Procenjeno je da će prosečan kineski potrošač potrošiti oko 1.100 dolara preko aplikacija za plaćanje u 2019. godini, dok će za isto toviše od 2.400 američkih dolara potrošiti kupac u Velikoj Britaniji i gotovo 3.000 američkih dolara kupac u SAD-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: