Atina široke ruke: Dele pare za penzionere i socijalne naknade

Kreditori iz evrozone su zabrinuti jer su grčki penzioni bonusi, socijalne naknade i ukidanje ranije dogovorenih poreskih reformi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

17:38

Atina široke ruke: Dele pare za penzionere i socijalne naknade
Foto: Depositphotos, dk_photos, 97389408

Kako navodi šef spasilačkog fonda evrozone Klaus Regling, grčka je ugrozili dogovoreni cilj primarnog budžetskog suficita.

"Zabrinuti smo što su fiskalne mere usvojene prošlog meseca ugrozile budžetski cilj primarnog suficita od 3,5 odsto BDP-a", rekao je Regling na konferenciji za novinare, i dodao da je registrovao izjavu grčke vlade da će ostvariti cilj primarnog budžetskog suficita uprkos ovim merama.

"Naravno, sada smo u junu i preostaje još šest meseci, tako da ovde govorimo o procenama, ali smo sasvim sigurni, zajedno sa Komisijom, da ovaj rizik zaista postoji i da bi primarni suficit mogao da bude propušten u značajnoj meri", naveo je on.

Kreditori iz evrozone i zvanična Atina dogovorili su se prošle godine, kada je Grčka izašla iz svog poslednjeg paketa pomoći, da će zemlja zadržati primarni budžetski suficit na 3,5 odsto BDP-a do 2022. godine.

Grčki zakonodavci su, medjutim, odobrili u maju poreske olakšice i bonuse za penzionere, udaljavajući se tako od mera štednje koje su bile propisane medjunarodnim programima pomoći.

"Svi smo zabrinuti i zbog toga što se obaveza konsultovanja sa institucijama o važnim fiskalnim merama nije poštovala, što je očigledno kršenje dogovorenog procesa. Tako da ćemo se sa novom vladom vratiti na sve te stvari", zaključio je Regling.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: