Svet

Četvrtak, 09.05.2019.

09:12

Brzorastući biznis: Industrija marihuane u SAD procvetala

Industrija marihuane u SAD vredna je milijarde dolara i ne pokazuje znake usporavanja rasta.

Izvor: B92

Brzorastući biznis: Industrija marihuane u SAD procvetala
Foto: Epa/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Deset saveznih država legalizovalo je rekreativnu upotrebu marihuane, dok su 33 države legalizovale medicinsju upotrebu.

Statistika pokazuje zapanjujuće veliki doprinos marihuane privredi SAD – promet od 52 milijarde dolara i rast broja zaposlenih u tom sektoru od čak 76 odsto, prenosi Biznis insajder.

Godišnje izdanje publikacije Marihuana biznis procenjuje kako je doprinos privredi legalne industrije marihuane u SAD bio vredan između 20 i 23 milijarde dolara u 2017.

Procenjuje se da bi taj doprinos do 2022. mogao dostići 77 milijardi dolara. Ta brojka uporediva je sa BDP-om Ajdaha ili zapadne Virdžinije, prema podacima Kancelarije za ekonomske analize u SAD.

Američka industrija marihuane zapošljava najmanje 250.000 ljudi, procenjuje New Frontier Data, firma koja se bavi analiziranjem tržišta i podataka. A to su samo poslovi direktno povezani sa baratanjem biljkama marihuane, dok je ostale poslove te vrste teže identifikovati.

Jedna druga studija pokazala je da će industrija marihuane zapošljavati najmanje 330.000 do 2022, što je više od broja radnih mesta u američkim čeličanama.

Prema podacima Glassdoora, prosečna plata radnika u industriji marihuane za 2018. godinu bila je 58.511 dolara, što je 10 procenata više od prosečne plate američkog radnika od 52.863 dolara.

Investitori su u severnoameričku industriju marihuane uložili 10 milijardi dolara tokom 2018, prenosi AP.

To je dvostruko veći iznos u odnosu na prethodne tri godine uzete zbirno.

Eksperti procenjuju da će investicije u taj sektor ove godine dostići 16 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: